Denník N

PS/Spolu chce od Penty 40 miliónov, lebo nezaplatila dane, keď si vyberala peniaze z Dôvery

Digital Park Foto N – Tomáš Benedikovič
Digital Park Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia PS/Spolu podala trestné oznámenie aj podnet na finančnú správu a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Penta tvrdí, že ide o predvolebnú kampaň.

Potom, ako štát zablokoval Pente 16 miliónov eur na zahraničných účtoch, prichádza pre majiteľov Dôvery ďalší problém. Koalícia PS/Spolu žiada úrady, aby preverili, či Penta nemá na daniach zaplatiť ďalších 40 miliónov.

Chcú tiež, aby úrady preverili, či sa Penta nedopustila podvodu, keď si pred desiatimi rokmi vytvorila spôsob, ako z poisťovne Dôvera vybrať 400 miliónov.

O čo ide? Ku koncu roka 2009 Penta využila spojenie jej poisťovní Apollo a Dôvera do jednej tak, že si účtovne umelo vytvorili zisk 400 miliónov eur, ktorý si mohli vyplatiť napriek oficiálnemu zákazu výplaty zisku. Bolo to obdobie prvej vlády Roberta Fica, ktorá sa tvárila, že dosiahla opak, že zabráni odlevu peňazí zo zdravotníctva.

Operáciu navyše zaúčtovali tak, že z vynesených peňazí ani nezaplatili daň, ktorú by platili, ak by zisk vytvorili naozaj.  Štát tak prišiel o 90 miliónov eur.

Vzali si úver

Penta a cyperská schránka Prefto Holding Limited,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Progresívne Slovensko

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie