Denník N

Matovič priznal, že mu je bližší Kollár než Sulík, ďalšie uvoľnenie ekonomiky bude najskôr 6. mája

Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto - TASR
Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto – TASR

Druhá fáza otvárania ekonomiky by mohla prísť o necelé dva týždne – 6. mája. „Ale nemali by sme to urýchľovať,“ povedal premiér Igor Matovič v nedeľnej diskusnej relácii Markízy.

Matovič súhlasí s tým, že čísla o vývoji počtu nakazených na COVID-19 zatiaľ vyzerajú dobre, v sobotu pribudlo len 6 pozitívnych pri doteraz najvyššom počte testovaných ľudí (4869 ľudí).

V druhej fáze by sa mali otvoriť kaderníctva, pedikúry a kozmetika, povolené budú napríklad aj bohoslužby a malé svadby. Podmienkou bude dodržiavanie hygienických pravidiel. Matovič však vraví, že skôr ako o necelé dva týždne to určite nebude.

Reagoval tak aj na predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára, ktorý je za rýchlejšie uvoľňovanie ekonomiky. „Za seba hovorím, že by som s tým trošku pohol,“ povedal Kollár v RTVS. Aj podľa neho sú čísla dobré, aj keď rúšok sa tak skoro nezbavíme.

Matovičovi ani Kollárovi sa však nepozdáva, že by sa do otvárania ekonomiky zaviedol regionálny princíp a v prípade, že by v niektorom z regiónov vyskočil počet nakazených, nemuseli by sme obmedziť otváranie ekonomiky na celom Slovensku. S takým návrhom prišli ekonómovia na piatkovom ekonomickom krízovom štábe. „Ale budeme sa o tom ešte rozprávať na konzíliu,“ zopakoval Matovič.

Rómske osady začnú testovať podľa iného kľúča

Matovič vraví, že prichádza druhá fáza plánu testovania rómskych osád. V prvej fáze sa vybrali do osád podľa počtu ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia a nešli do povinnej štátnej karantény. Celkovo testovali 233 rómskych osád, teda asi štvrtinu.

Teraz si vytypovali osady a obce,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Boris Kollár

Igor Matovič

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie