Denník N

Slovensko v pomoci podnikom zaostáva za Nemeckom, Rakúskom či Českom, rozdiel je najmä v rýchlosti a pri pôžičkách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko postupne dobieha ostatné európske krajiny v ekonomickej pomoci proti koronakríze, stále však nie je na ich úrovni. Vyplýva to zo štúdie Centra pre verejnú politiku, ktorá podrobne porovnáva opatrenia v siedmich európskych krajinách.

Podľa autorov štúdie je najmarkantnejší rozdiel pri úverovej pomoci. „Všetky krajiny vo vzorke majú už reálne rozbehnuté schémy – s výnimkou Slovenska,“ konštatujú v štúdii. Autori štúdie sa detailne pozreli na Nemecko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Rakúsko, Českú republiku, Maďarsko a Slovensko.

Podľa štúdie je pomoc slovenskej vlády najmenej štedrá a najužšia z hľadiska použitých nástrojov a programov a je zatiaľ aj najpomalšia.

Väčšina krajín pritom na krízu reagovala rýchlo a na pomoc vyčlenila veľa peňazí. Napríklad balík priamych finančných opatrení proti kríze, ktorý zahŕňa finančnú pomoc a daňové úľavy, tvorí v prípade Nemecka až 4,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Krajina tak výrazne prekročila vlastnú dlhovú brzdu.

V pomere k veľkosti krajiny je ešte väčšia pomoc vlády Francúzska, kde krízový rozpočet tvorí 110 miliárd eur.

„Dúfame, že štúdia poslúži u nás aj v iných krajinách ako vstup do diskusie o účinnosti prístupu jednotlivých krajín, prípadne ako inšpirácia, čo sa k škále nástrojov na boj proti kríze dá ešte pridať,“ vraví predseda správnej rady Centra pre verejnú politiku a koordinátor štúdie, bývalý minister školstva Juraj Draxler. Okrem centra sa na štúdii podieľala aj britská konzultačná firma Inline Policy.

Základná štruktúra pomoci je vo všetkých

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie