Denník N

Firmy chcú vystaviť štátu skutočný účet za straty. Pripravujú žaloby

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Hrozba masívneho prepúšťania na Slovensku je reálna aj preto, že doterajšia pomoc štátu je slabá. Nielenže sa k nej nedostal každý, kto ju potrebuje, ale problémom je aj jej výška. Firmy sa dožadujú väčšej pomoci a hrozia žalobami.

Na stoloch v právnických kanceláriách pribúdajú podania firiem na štát. Súdiť sa chcú so štátom hlavne tí, ktorí boli zatvorení z rozhodnutia štátu a štát im následne nepomohol alebo pomoc bola pomalá a nedostatočná.

Súdne spory so štátom pri nájomcoch obchodných prevádzok môže zastaviť dotácia nájmov, ktorá sa má rozbehnúť na budúci týždeň.

Štát odškodňovanie podnikateľov so zatvorenými prevádzkami síce dlho odkladal, napokon si však uvedomil, že má síce právo rozhodnúť o ich zatvorení, ale zároveň je povinný takýmto obchodom pomôcť, napríklad s platením nájmov.

Hrozba sporov napriek tomu ostáva, keďže ministerstvo hospodárstva bude schvaľovať podnikateľom žiadosť o dotáciu a nie o príspevok tak ako pri prvej pomoci. Na dotáciu zo zákona nárok nie je, na príspevok po splnení podmienok nárok podnikateľ má.

Chcú odškodňovací zákon

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR na rokovaní tripartity navrhla, aby sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie