Denník N

Najväčším slovenským veľkofarmárom je už právnik Krátký. Počas krízy prikupuje sedem fariem doma a v Bielorusku

Daniel Kratky. Foto - Kratky Global
Daniel Kratky. Foto – Kratky Global

Viacero investorov má v slovenskom poľnohospodárstve väčšie skupiny fariem s plochami zhruba 30-tisíc hektárov pôd.

Teraz však z tohto vyrovnaného zoskupenia odskočil vyššie právnik Daniel Krátký so svojím Slovenským farmárskym družstvom.

Krátký sa v 90. rokoch zapojil do viacerých súbojov o známe priemyselné podniky, no v posledných rokoch sa najviac sústredil na to, že nahovára na nové partnerstvá domácich farmárov. Ich farmy preberá novými kapitálovými injekciami a oni sa naďalej starajú o ich prevádzku.

Paradoxne, práve počas náročného obdobia koronakrízy, keď mnohí iní investori radšej akvizície odložili, Krátký prikupuje na Slovensku hneď päť nových fariem s desaťtisíc hektármi pôdy a v júni získal aj prvé dve farmy v Bielorusku takisto s celkovou plochou 10-tisíc hektárov.

Na Slovensku tak jeho skupina ovláda farmy s plochou 40-tisíc hektárov, čo sú dve percentá slovenskej agrárnej pôdy, a s bieloruskými farmami 50-tisíc hektárov. Prevzal tak pozíciu najsilnejšieho slovenského veľkostatkára.

„Dotiahnuť akvizície cez koronakrízu nebolo jednoduché, lebo hlavne bieloruské farmy sme finalizovali iba na diaľku. Zmluvy sme si vymieňali mailom. Ale napokon to celé realizujeme, lebo na transakciách sme pracovali už pred krízou a nechceli sme to odkladať,“ hovorí pre Denník E Krátký.

Do Bieloruska s pomocou SNS i Vazila Hudáka

Na prieniku do Bieloruska právnik pracoval už od začiatku vlaňajšieho roku. Pomohli mu tam aj slovenskí politici vrátane

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie