Denník N

Vo Svidníku idú zatvoriť pôrodnicu, nemajú lekárov. Drucker im ponúka svojich

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Nemocnica vo Svidníku patrí do siete nemocníc Penty Svet zdravia. Vo februári plánujú zatvoriť pôrodnicu.

Pred takmer dvomi rokmi sieť nemocníc Penty Svet zdravia zavrela pôrodnicu v Banskej Štiavnici. Rodičky mali pôrodnicu rady, v hodnoteniach vyhrávala ako najobľúbenejšia pôrodnica v Banskobystrickom kraji. Svet zdravia odôvodňoval zatvorenie pôrodnice tým, že v nemocnici nemá oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelenie chirurgie a ani interné oddelenie – ak by došlo ku komplikáciám, nevedeli by žene pri pôrode pomôcť a museli by ju previezť inam.

Tento rok sa situácia opakuje: Svet zdravia chce od februára zatvoriť pôrodnicu vo svojej nemocnici vo Svidníku. Dôvodom je, že nemajú odborných lekárov a nevedia ich ani získať.

„Táto kritická personálna situácia nastala po prvej výpovedi primárky oddelenia v lete 2017. Okamžite sme o tom informovali predstaviteľov mesta aj župy a požiadali ich o aktívnu pomoc. Žiaľ, bez výsledku,“ povedal hovorca siete Tomáš Král.

Oslovili 50 ľudí, vyskladali jedno miesto

Oslovili podľa neho sami alebo cez personálnych agentov viac ako 50 atestovaných gynekológov, ktorí by do Svidníka mohli prísť pracovať. Ale neboli úspešní. Od februára tak budú mať len jeden úväzok atestovaného lekára, ktorý vyskladali viacerí lekári. „Ostatní lekári sú neatestovaní. Na zabezpečenie nepretržitej prevádzky potrebujeme aspoň 4 až 5 atestovaných gynekológov,“ hovorí Král.

Pôrodnica vo Svidníku však nemusí skončiť ako tá v Banskej Štiavnici. Proti jej zatvoreniu sa postavil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru). „Rušenie pôrodnice nepovažujeme za dobré riešenie, a to aj vzhľadom na kľúčové postavenie regionálnej nemocnice a spádovej oblasti,“ vyjadrilo sa ministerstvo.

Nemocnica vo Svidníku má podľa ministerstva spádovú oblasť 20-tisíc obyvateľov. Svet zdravia má s ministrom rokovať na budúci týždeň.

Proti zatvoreniu pôrodnice je aj petícia, ktorú iniciovali krajskí poslanci a viceprimátor Svidníka Peter Pilip. „Petícia prebieha v okresoch Svidník a Stropkov a chceme dať takto jasne najavo nesúhlas obyvateľov celého regiónu s ohláseným zrušením gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia,“ povedal pre TASR iniciátor petície, poslanec zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja za okres Svidník Ján Vook.

Má menej pôrodov, ako je bezpečné

A to aj napriek tomu, že v pôrodnici je menej pôrodov ročne, ako je bezpečné. „Je verejne známe, že odborníkmi odporúčaný minimálny počet je aspoň 500 pôrodov ročne,“ hovorí Král. Pôrodnica v Svidníku mala vlani 352 pôrodov. Je to o 24 pôrodov menej ako v roku 2016. „Počet pôrodov nie je pomerne významný, avšak s ohľadom na geografické umiestnenie nemocnice a spádovú oblasť existuje priestor na rast, a preto si myslíme, že má vecné opodstatnenie,“ tvrdí ministerstvo.

Málo pôrodov je podľa Sveta zdravia jeden z dôvodov, prečo nevedia získať lekára. „Nízky počet pôrodov limituje rozvoj medicínskej kvality personálu a tým aj bezpečnosť pre pacientov. Neobstojí ani lokálne používaná argumentácia pri rizikových urgentných stavoch,“ povedal Král.

Ministerstvo zdravotníctva teraz ponúklo, že ak nebude iné riešenie, ponúkne lekárov zo štátnych nemocníc. Pomôcť je podľa Druckera ochotný aj minister vnútra Robert Kaliňák. Pod jeho ministerstvo patrí napríklad vojenská nemocnica v Ružomberku a Nemocnica sv. Michala v Bratislave.

V blízkosti nemocnice vo Svidníku je nemocnica v Bardejove, zhruba hodinu cesty je vzdialená fakultná nemocnica v Prešove. „Kapacitne, personálne a odborne sme pripravení a prijmeme všetky rodičky, aj zo Svidníka, ktoré sa na nás s dôverou obrátia,“ povedala hovorkyňa nemocnice. Vo fakultnej nemocnici majú dve gynekologicko-pôrodnícke oddelenia. Vlani sa tam narodilo 2 572 detí.

Nedali im urgentný príjem

Jedným z dôvodov, prečo pôrodnica vo Svidníku nemá lekárov a plánuje ju zatvoriť, je podľa hovorcu siete Krála to, že nezískali povolenie na to, aby mali urgentný príjem.

„Na jeseň aj napriek osobnému prísľubu ministra sa nemocnica nedostala na zoznam siete urgentných príjmov prvej kategórie. Ak ministerstvo považuje z hľadiska geografickej dostupnosti nemocnicu za strategickú aj pre akútnu starostlivosť, toto rozhodnutie jej nepomohlo,“ povedal Král. Zneistilo to podľa neho personál, a to aj ľudí na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. „Situácia vyústila v ďalšie výpovede, ktorých lehota uplynie ku koncu januára 2017,“ dodáva Král.

Nejde podľa neho len o problémy Svidníka, ale aj iných nemocníc. „Ak sa pri riadení celonárodnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nezačne zohľadňovať akútny nedostatok zdravotníckeho personálu a súčasne minimálny počet pacientov alebo výkonov, čoskoro sa do existenčného ohrozenia nedostanú iba jednotlivé akútne oddelenia, ale celé nemocnice,“ tvrdí Král.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Pôrody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie