Denník N

Študenti pripomínajú Ficovi predvolebný sľub o peniazoch na internáty, Smer hovorí, že už neplatí

Študentský domov Ľudovíta Štúra známy ako Štúrak. Foto N - Tomáš Benedikovič
Študentský domov Ľudovíta Štúra známy ako Štúrak. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred voľbami Smer sľúbil, že dá 50 miliónov na obnovu internátov. Tie dodnes peniaze nevideli.

S vysokoškolskými študentmi sa premiér Robert Fico rád stretáva. 17. novembra ich pozýva na obed, bol sa s nimi previezť vo vlaku, v polovici decembra zobral študentky do Bruselu. Študentov vtedy na Facebooku nazval „našou budúcnosťou“.

Teraz mu vysokoškolskí študenti pripomínajú jeho nesplnený sľub spred troch rokov. Jedno z opatrení Ficovho tretieho sociálneho balíčka totiž bolo, že Smer pošle 50 miliónov na rekonštrukciu internátov. Doteraz peniaze nevideli.

„Vysokoškolské internáty sú v žalostnom stave, prípadov, kde je úroveň bývania hlboko pod hranicou komfortu, je na Slovenských univerzitách priveľa,“ napísala Študentská rada vysokých škôl v otvorenom liste premiérovi.

Nedodržanie sľubu a apatiu vlády vnímajú študenti kriticky, aj preto, že sa podľa nich prehlbuje nedôvera študentov voči štátnym inštitúciám.

 

Sľuby predchádzajúcej vlády neplatia

„Sľuby predchádzajúcej vlády sú sľuby predchádzajúcej vlády,“ povedal ešte začiatkom januára minister financií Peter Kažimír (Smer) na otázky o internátoch a 50 miliónoch eur, ktoré Smer pred voľbami sľúbil.

Smer sa tak už netvári, že ho splní. Prečo? Je koaličná vláda, a teda to nie je len na Smere. „Opatrenia týkajúce sa rekonštrukcií internátov boli súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer,“ napísal tlačový odbor premiéra.

Smer chce podľa vyhlásenia situáciu riešiť, je to však podľa strany možné až po dohode s koaličnými partnermi. Koaličná vláda trvá už dva roky. Pridáva sa minister financií, ktorý tvrdí, že bývanie vysokoškolských študentov si žiada celkovú reformu, ale musí sa to prediskutovať s ministerstvom školstva.

Ministerstvo školstva pritom tvrdí, že už predložilo požiadavku, aby sa ich rozpočet na tento rok zvýšil o peniaze na rekonštrukciu internátov. „Zvýšené finančné prostriedky na tento účel neboli vyčlenené,“ tvrdí ministerstvo školstva.

Internáty podľa ministerstva postupne rekonštruujú z rôznych zdrojov. Ktoré potrebujú opravy najakútnejšie, ministerstvo povedať nevie.

Analytička Renáta Hall z projektu To dá rozum Smeru pripomína, že ide o vládu s rovnakým vedením. „Tak sa mi argument, že to sľúbila predošlá vláda, nevidí ako opodstatnený.“

Ak takto Smer argumentuje, je potom podľa nej ťažké veriť akýmkoľvek sľubom, ktoré idú nad rámec jedného volebného obdobia.

Internáty na Slovensku sú podľa nej v rôznom stave, v Bratislave viaceré vo veľmi zlom. Pri dofinancovaní bývania študentov by sa podľa nej malo postupovať tak, aby sa podporilo bývanie všetkých študentov, ktorí to potrebujú. Ide najmä o študentov zo sociálne slabšieho prostredia. Malo by sa podporiť bývanie na verejných a štátnych školách, ktoré majú internáty, ale aj na tých, ktoré internáty nemajú a na súkromných školách.

Átriové domčeky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf internátov: Pýtame, sľúbia, ale nedostaneme

Najviac sa pri nevyhovujúcom stave spomínajú internáty v Bratislave. Nemôžu totiž čerpať eurofondy.

V najväčšom študentskom mestečku na Slovensku býva zhruba 6500 ľudí. Šéf Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra Róbert Gula hovorí, že všetky sú vo vyhovujúcom stave a spĺňajú bezpečnostné a hygienické normy. Aj tak však potrebujú peniaze na ich prestavbu. Ide o stavby z rokov 1965, 1977 a 1980.

Internáty teraz platia rekonštrukcie len z peňazí, ktoré zarobia napríklad na jedálni či prenájme, tvrdí Gula. „Je to však nedostatočné a nepostačujúce.“

Na opravy by podľa neho potrebovali odhadom 40 miliónov eur – polovicu z tejto sumy, aby odstránili havarijný stav na výškových blokoch, takzvaný Štúrak, a druhú polovicu na átriové domčeky. Rekonštrukciou v rokoch 2008 a 2014 prešli zatiaľ manželské internáty.

„Každoročne v žiadostiach na kapitálové výdavky definujeme naše nevyhnutné potreby na rekonštrukcie a opravy. Niekoľkokrát bola podpora aj prisľúbená, ale v konečnom dôsledku nikdy nebola zrealizovaná,“ hovorí Gula. Budú žiadať aj teraz.

Draxler: Bolo to pripravené

Keď Smer sľúbil, že dá 50 miliónov na internáty, bol ministrom školstva Juraj Draxler. Ten dnes hovorí, že Smer, ktorý ho nominoval, sľúbil, že peniaze pošle po voľbách. So školami dohodli kľúč, podľa ktorého mali tento balík rozdeliť medzi školy.

Po voľbách však už nepokračovali. Internáty podľa neho potrebujú rekonštrukciu, ale „pri tom chaose, ktorý dnes okolo školstva panuje, a odleve študentov do zahraničia, ktorému nezabránia ani lepšie internáty, už takýto projekt asi nikto nebude riešiť“, hovorí Draxler, ktorý dnes pracuje v Slovenskej akadémii vied.

Internáty podľa neho neboli jediným projektom, ktorý sa nedokončil. Menuje napríklad tri nenaplnené nové programy Agentúry na podporu výskumu a vývoja za 100 miliónov eur. Malo ísť o podporu mladých vedeckých tímov a projektov. „Napriek tomu, že išlo o kľúčové nástroje rozvoja domácej vedy, na ich obranu sa neozvali žiadni akademickí aktivisti, v povolebnom období už táto téma nezaujímala ani médiá. A tak prostriedky ostali iba na papieri,“ vraví Draxler.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie