Denník N

Vláda chystá veľkú exekučnú amnestiu, všetkým nepomôže. Odpustky pripúšťa aj Dôvera

Foto: TASR
Foto: TASR

Odpúšťanie dlhov nebankovkám, bankám, splátkovým spoločnostiam či telekomunikačným operátorom sa konať nebude. V koalícii uvažujú, či sa dlhy Sociálnej poisťovni, VŠZP či polícii budú odpúšťať naraz, alebo postupne.

Slovensko zrejme v tomto či najneskôr v budúcom roku čaká exekučná amnestia, ktorá sa dotkne státisícov ľudí. Podľa informácií Denníka N je najpravdepodobnejšie, že sa zrušia exekúcie staršie ako päť rokov, ktoré voči fyzickým osobám rozbehla Sociálna poisťovňa, Všeobecná zdravotná poisťovňa a polícia, ktorej ľudia dlžia za pokuty.

Stále nie je jasné, či exekučná amnestia odpustí aj staré podlžnosti na daniach, či na iných poplatkoch štátu. Rozhodnutie je najmä na premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý môže presadzovať amnestie buď pre všetky inštitúcie naraz, alebo postupne.

Uvažuje sa aj nad tým, že amnestia sa uskutoční na základe špeciálneho ústavného zákona, tento návrh totiž má podporu vládnych strán a odmietavo sa k tejto myšlienke nestavia ani opozícia. V hre je okrem vymazania poplatkov z omeškania aj zníženie samotnej istiny.

Zoznam inštitúcií by nemal byť v zákone uzavretý, takže by sa k nim mohli povinne pripojiť iné štátne inštitúcie a dobrovoľne aj súkromné.

Medzi fyzickými osobami s dlhmi voči zdravotným poisťovniam a Sociálnej poisťovni môžu byť aj tisícky živnostníkov, ktorí zamestnávajú ďalších ľudí, za ktorých dlhodobo neplatia odvody. Či sa amnestia bude týkať aj ich, nie je zatiaľ jasné.

Fico, Danko a Bugár – koalícia dolaďuje dohodu o exekúciách. foto N – Tomáš Benedikovič

Exekučné amnestie by boli tretím ústretovým krokom vlády Smeru, SNS a Mosta Híd k ľuďom, ktorí sú dlhodobo insolventní. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most – Híd) už presadila zmenu exekučných pravidiel, podľa ktorých sa bude automaticky zastavovať vymáhanie exekúcií starších ako päť rokov. Týka sa to ale len nových prípadov. Zároveň sa výrazne zjednodušil osobný bankrot, o ktorý sa predbežne zaujímalo už zhruba 70-tisíc ľudí.

Exekútora má na krku 969-tisíc ľudí

Podľa údajov Slovenskej komory exekútorov z vlaňajšej jesene čelilo exekúciám takmer 969-tisíc fyzických osôb. Zhruba polovica z tohto počtu by mala mať medzi veriteľmi aj štátne inštitúcie. Podrobné údaje štát nezverejnil, takže nie je jasné, koľkých ľudí by sa amnestie týkali. Desaťtisíce dlžníkov majú naviac na krku exekúcie aj od súkromných firiem, ktoré väčšinou pri ich vymáhaní postupujú tvrdšie a úroky zvyknú mať vyššie.

Štruktúra exekučných konaní

jedno exekučné konanie: 518-tisíc ľudí

dve exekučné konania: 152-tisíc ľudí,

tri exekučné konania: 79-tisíc osôb,

štyri exekučné konania: 51-tisíc,

päť exekučných konaní: 36-tisíc ľudí,

šesť exekučných konaní: 26-tisíc osôb,

sedem a viac exekúcií: vyše 107-tisíc ľudí.

Návrh na zrušenie dlhov vymáhaných cez exekútorov minulý pondelok na koaličnej rade predstavila ministerka spravodlivosti Žitňanská. Zmazanie dlhov voči niektorým štátnym organizáciám vo všeobecnosti podporujú Smer aj SNS. Definitívne rozhodnutie koalícia spraví pravdepodobne už na budúci týždeň.

Ministerka spravodlivosti zatiaľ návrh tají. „Predložila som náš pracovný návrh koaličným partnerom s tým, že partneri sa k nemu majú vyjadriť do konca januára a potom si k tomu v rámci koalície sadneme,“ odpísala Denníku N. Parametre návrhu nechce bližšie predstaviť, hovorí, že ide o ťažkú otázku, pri ktorej nie je namieste vzbudzovať očakávania, ktoré sa nemusia naplniť. „A vôbec nemám záujem povzbudzovať ľudí, aby neplatili,“ dodáva.

ilustračné foto – TASR

Súdy sú zahltené zhruba 3,7 milióna neukončených exekúcií, čo je ďalší dôvod, prečo s oddlžením pomôcť ľuďom, ktorí sa už roky nevedia dostať z platobnej neschopnosti. Veľká časť exekúcií sa ťahá už viac ako päť rokov a je zrejmé, že veritelia z nich neuvidia ani euro. „Len rastú náklady s tým spojené pre všetkých zúčastnených vrátane štátu, tak to je kruh, na ktorý je potrebné nájsť riešenie,“ tvrdí Žitňanská.

Exekučnú amnestiu na staré dlhy verejne podporujú Robert Fico aj šéf SNS Andrej Danko. Predseda Smeru cez víkend v RTVS hovoril, že exekučná amnestia by mohla riešiť situáciu 40 až 70-tisíc ľudí, ktorí sa podľa odhadov Sociálnej poisťovne vyhýbajú zamestnaniu, pretože by im na ich zárobok siahli exekútori a premiér spomenul aj možnosť amnestií na dlhy voči štátnym inštitúciám.

„Chcel by som zastaviť exekúcie hlavne pre ľudí, ktorí sa pre ne nemôžu zamestnať,“ vravel zasa pred týždňom Danko a používal výraz „generálny pardon“.

Návrh by mohol mať ústavnú väčšinu

Návrh by mohli podporiť aj opozičné hnutia Sme rodina aj OĽaNO, takže by mal šancu aj ako ústavný zákon, na ktorý je potrebných až 90 hlasov. Podpredseda Sme rodina Milan Krajniak si myslí, že vládu presvedčila o správnosti amnestie práve ich strana.

„Nie je lepšie pomôcť exekučnou amnestiou týmto ľuďom, aby sa zapojili naspäť do systému, začali platiť dane a odvody, čím pomôžu celej spoločnosti? Nie je lepšie radšej pomôcť našim zadlženým občanom, aby sa dostali z úverového otroctva a stali sa prínosom pre nás všetkých, ako pomáhať Srbom a Ukrajincom riešiť ich nezamestnanosť?“ píše Krajniak na blogu.

Hoci je exekučná amnestia nesystémové riešenie, podľa poslankyne Veroniky Remišovej z OĽaNO je to asi jediný spôsob ako zlepšiť bezvýchodiskovú situáciu občanov a pomôcť preťaženým súdom.

„Mnohé problémy spôsobili predchádzajúce vlády Roberta Fica, keď trpeli skostnatenú byrokraciu v Sociálnej poisťovni a v štátnej zdravotnej poisťovni. Sú ľudia, ktorí musia týmto štátnym inštitúciám platiť veľké penále a úroky z omeškania, pretože im upomienky za menšie dlžoby poslali až po rokoch. Kvôli exekúciám sa ľudia nechcú zamestnať, pretože by tak či tak o výplatu prišli.“

Preto v OĽaNO považujú za správne, aby pri exekúciách dal štát ľuďom šancu a nevymáhal často nespravodlivo vyrubené penále a úroky.

Exekučnú amnestiu ako nesystémové riešenie naopak nepodporuje SaS.

Dôvera sa možno pripojí

Či by sa boli k amnestii ochotné pridať aj súkromné firmy, zatiaľ nie je jasné. Túto možnosť pripúšťa súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. „Pravdepodobne by sme sa k tejto iniciatíve pripojili, no rozhodnutie bude závisieť od nastavených podmienok,“ odpovedá jej hovorca Matej Štepianský.

Dôvera už vlastnú exekučnú amnestiu robila dvakrát a vyhodnotila ju ako úspešný projekt. Po amnestii v roku 2016 napísala, že klientom odpustila 1,7 milióna eur, minulý rok to boli dva milióny. Posledná amnestia sa týkala 4-tisíc klientov, ktorí mali dohromady 11-tisíc exekúcií. Princíp amnestie bol, že ak dlžníci do 31. decembra 2017 zaplatili polovicu istiny vymáhanej v exekúcii, poisťovňa ju zastavila, exekútorovi zaplatila trovy exekúcie a zvyšok dlhu už nevymáhala.

Podľa hovorcu Dôvery momentálne evidujú 370-tisíc dlhov vymáhaných cez exekúciu a týka sa to až 64-tisíc ľudí. Dôvera má momentálne zhruba jeden a pol milióna poistencov.

foto N – Tomáš Benedikovič

„Je to veľmi pestré. Veriteľmi sú banky, nebankové subjekty, Sociálna poisťovňa i ďalšie štátne inštitúcie ako finančná správa, polícia, zdravotné poisťovne a telekomunikační operátori,“ opisuje, s akými exekúciami sa ľudia obracajú na Centrá právnej pomoci, ich šéfka Eva Kováčechová.

Komora exekútorov s amnestiou nesúhlasí. „Považujeme to za nesystémový krok, pretože sú nespravodlivé voči tým občanom, ktorí sa správajú zodpovedne k svojim finančným povinnostiam, čo aj nízkymi splátkami svoje povinnosti riešia,“ odpísala jej hovorkyňa Stanislava Kolesárová.

Podľa komory sa tak podporí nezodpovedné konanie tých, ktorí „často pre svoje vlastné záujmy a pôžitky alebo aj nedbanlivosť prenášajú bremeno svojich dlžôb na všetkých daňových poplatníkov“. Dlžníci sa podľa Kolesárovej môžu aj v budúcnosti spoliehať na nejakú formu exekučnej amnestie. Podľa komory exekútorov je viac ako pol milióna občanov, ktorí majú len jednu exekúciu, v riešiteľnej situácii, keďže sa k nim zdravotné poisťovne pri dohode o splátkovom kalendári zvyknú stavať ústretovo. Zvyšné exekúcie sa podľa Kolesárovej týkajú viac ako 400-tisíc fyzických osôb, teda občanov, ale aj súkromných podnikateľov a aj takzvaných profesionálnych dlžníkov. Za spravodlivejšie riešenie exekútori považujú osobné bankroty.

Pre mnohých bude lepšie zbankrotovať

Ďalším faktorom pri určení, koľkých ľudí sa amnestia môže týkať, bude, pre koľkých je výhodnejšie podstúpiť osobný bankrot. Pri ňom dlžník príde takmer o všetko, zároveň sa ale očistí aj od dlhov voči súkromníkom.

Slavomír Kováč má 37 rokov, je beznádejne zadlžený, čelí mnohým exekúciám a aj on patrí k tým, pre ktorých je lepším riešením bankrot než amnestia.

Kováč vyrastal do osemnástich rokov v detskom domove. Keď ho po dosiahnutí plnoletosti opustil, skončil na ulici. Podobne ako veľa ľudí bez domova, začal najprv dlžiť zdravotnej poisťovni. Pre nezamestnaných je platenie sociálneho poistenia dobrovoľné, zatiaľ čo zdravotné musia platiť povinne, ak ho za nich neplatí štát.

K podlžnostiam voči VŠZP sa potom pridali podlžnosti voči Dopravnému podniku Bratislava. „Jazdil som načierno a dostal som pokuty,“ vraví. Dopravný podnik voči nemu vedie až 17 exekúcií, ich pôvodná hodnota bola okolo 3500 eur. V čase, keď bol na ulici, si zobral niekoľko spotrebných úverov a neplatil ani za mobil.

Bezdomovci si lístky zväčša nekupujú. ilustračné foto – TASR

Exekútori sa ozvali, keď sa po rokoch zamestnal ako čašník v kaviarni občianskeho združenia Vagus, ktoré dáva príležitosť zarobiť si ľuďom v núdzi. Teraz robí predavača v jednom z veľkých reťazcov. „Je to ťažké, exekútor si berie asi polovicu mojej výplaty – teda 250 až 280 eur.“ Keďže platí za nájom, na živobytie mu už veľa nezostáva. „Mám tri týždne do výplaty a mám už len asi 20 eur,“ opisuje svoju situáciu.

Kováč je príkladom človeka, ktorý je zadlžený, z problémov sa snaží dostať, pracuje, no plánovaná exekučná amnestia mu nepomôže. Momentálne dlží zhruba 2-tisíc eur dopravnému podniku a ďalšie stovky eur splátkovej spoločnosti, banke a mobilnému operátorovi. Dlh zdravotnej poisťovni už splatil, takže mu štát nič neodpustí. Keďže nemá v podstate žiadny majetok, požiadal o osobný bankrot, teraz čaká na rozhodnutie. Dlhy by sa mu mali zmazať a on môže začať od nuly, nie od záporných čísiel.

Dopravný podnik vymáha kruto

Sergej Kára z občianskeho združenia Vagus počul od klientov už mnoho príbehov o tom, ako sa dostali do špirály dlhov. Prvá exekúcia zväčša dorazí za neplatenie za zdravotné poistenie. So zdravotnými poisťovňami sa podľa neho väčšinou dá dohodnúť na pomerne férovom a zvládnuteľnom splátkovom kalendári.

Najväčšia časť klientov má na krku exekúcie od dopravného podniku. Odhaduje, že zo zhruba 2-tisíc ľudí v núdzi, s ktorými sú v priebehu jedného roka v kontakte, sa to týka zhruba 90 percent z nich. Exekúcia od dopravného podniku prichádza rýchlo. Pokiaľ pokutu za jazdu načierno neuhradia do 30 dní, dopravný podnik pohľadávku posunie právnikom a exekútor sa môže ozvať v priebehu niekoľkých mesiacov. „Bolo by krásne, keby sa k tomu generálnemu pardonu pridalo mesto,“ hovorí Kára.

Na treťom mieste z hľadiska početnosti prípadov sú nebankovky, mobilní operátori či splátkové spoločnosti.

Bratislavský dopravný podnik ale nedáva najavo, že by sa k amnestii mohol pridať. Hovorkyňa Adriana Volfová na otázku, koľko majú pohľadávok prostredníctvom exekúcie, odpísala, že žiadnu. To znamená, že ani nemajú čo odpustiť.

„Keďže všetky pohľadávky postupujeme v skoršom štádiu vymáhania, ako je exekúcia,dopravný podnik žiadne pohľadávky v exekúcii nemá.“ Bratislavský dopravný podnik zvykne vo veci vymáhania pokút zastupovať advokátska kancelária Ecker&Kán a vymáha ich známy bratislavský exekútor Rudolf Krutý.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Exekúcie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie