Denník N

Kde kupujete potraviny najradšej? Polus sa pýta, kto má nahradiť Carrefour

Predajne Carrefour v čase, keď boli plné tovaru. Foto - archív
Predajne Carrefour v čase, keď boli plné tovaru. Foto – archív

Lidl potvrdil, že zvažuje možnosť mať predajňu v nákupnom centre Polus City Center. Miesto po Carrefoure si asi rozdelí viac obchodov.

Takmer 17 rokov fungoval v bratislavskom nákupnom centre Polus City Center obchod s názvom francúzskeho reťazca Carrefour. Bol jedným z jeho prvých a dlhé roky bol dôležitým nájomcom s veľkou predajnou plochou.

Koncom roka 2017 sa však predajňa v tomto nákupnom centre zatvorila a pred týždňom aj posledná, ktorá pod menom Carrefour fungovala v bratislavskom centre Danubia.

Polus už hľadá nástupcu. V tom, kto by mal Carrefour nahradiť, ešte nemá jasno.

Na to, s kým by malo vedenie Polusu uzavrieť zmluvu, sa pýta aj svojich zákazníkov na Facebooku.

„Zaujíma nás aj názor našich zákazníkov a návštevníkov Polus City Center, preto sme sa rozhodli i pre takýto interný, marketingový prieskum medzi našimi fanúšikmi na Facebooku,“ povedal Peter Očovan zo spoločnosti Immofinanz Slovakia, ktorá prevádzkuje Polus City Center.

V diskusii sa najčastejšie objavujú mená reťazcov Lidl, Kaufland a Tesco. Sú však aj spotrebitelia, ktorí by privítali, keby plochu uvoľnenú po Carrefoure obsadil reťazec, ktorý poznajú spoza hraníc a ktorý na Slovensku ešte nie je – napríklad diskont Hofer.

Diskutujúci komentujú aj to, prečo si myslia, že by niektoré reťazce v Poluse obchod neotvorili. Najčastejšie preto, že si vybudovali či obnovili obchod podľa vlastných predstáv nie príliš ďaleko od nákupného centra. Mať tak dve prevádzky nie príliš vzdialené od seba by sa im príliš nevyplatilo.

Očovan povedal, že rokujú s viacerými potenciálnymi prevádzkovateľmi, ktorí by sa hodili do tohto nákupného centra. Nespresnil však, do akej miery sa priklonia k tomu, čo vyjde z prieskumu zákazníkov na sociálnej sieti, ani to, či má šancu sa do nákupného centra dostať aj reťazec, ktorý na slovenskom trhu ešte predajňu nemá.

„Intenzívne rokujeme a len čo budeme poznať nového prevádzkovateľa potravín, určite vás budeme informovať,“ doplnil Očovan.

Terno to asi nebude, Lidl možno?

Už teraz je jasné, že všetky väčšie reťazce, ktoré na Slovensku pôsobia v oblasti predaja potravín, v hre o plochu v Poluse po Carrefoure nie sú.

Počas troch týždňov zatvorili obidve bratislavské predajne Carrefouru, po Poluse aj tú v Danubii. Foto – N

Terno, ktoré je napríklad v Auparku, potvrdilo, že momentálne o otvorení predajne v Poluse nerokuje.

Reťazec Delia už v Poluse obchod má. Pôvodne malú predajňu, ktorá mala suplovať potraviny v čase nefungujúceho Carrefouru, rozšíril neskôr na väčší obchod.

Otázne je, či by do nákupného centra išlo Tesco, ktoré od roku 2016 zatvorilo na slovenskom trhu 9 predajní a o expanzii už veľmi nehovorí. Možnosť, že by mohlo mať predajňu aj v Poluse, však úplne nevylúčilo.

Hovorkyňa reťazca Tesca Lucia Poláčeková povedala, že Tesco stále zvažuje a hľadá alternatívy na rozvoj svojho podnikania. „Prihliadame pritom na efektivitu a atraktivitu existujúcich, ale aj nových lokalít,“ dodala.

Pravdepodobnejšie by sa do Polusu mohol dostať Lidl. Hovorca reťazca Tomáš Bezák povedal, že Lidl má záujem ďalej rozširovať svoju sieť predajní v Bratislave. „Nákupné centrum Polus City Center je jednou z viacerých lokalít, ktoré zvažujeme. Bližšie sa vyjadrovať ku konkrétnym projektom je však nateraz predčasné,“ dodal pre Denník N.

Billa, ktorá predáva potraviny napríklad v bratislavských obchodných centrách Eurovea či Central, tvrdí, že sa nevyjadruje k svojim konkrétnym expanzným plánom. Analytik obchodu Ľubomír Drahovský si však myslí, že práve tento reťazec je z nadnárodných sietí celkom reálnym kandidátom na obsadenie priestoru po Carrefoure v Polus City Center.

Drahovský nepovažuje za veľmi pravdepodobné, že by si otvoril v Poluse predajňu jeden z dvoch diskontných reťazcov Lidl či Kaufland. Nemyslí si totiž, že toto nákupné centrum, ktoré patrilo kedysi medzi najobľúbenejšie, no teraz už obsluhuje najmä ľudí žijúcich vo svojom najbližšom okolí, by bolo pre zahraničné diskonty dosť zaujímavé.

Kaufland aj potvrdil, že nemá záujem.

Aj preto si myslí, že by priestor mohol obsadiť napríklad reťazec COOP Jednota Slovensko, ktorý už v Bratislave nie je príliš aktívny, no otvorením obchodu v Poluse by sa mohol do hlavného mesta viditeľnejšie vrátiť. Podľa Drahovského by práve koncept supermarketu Tempo, aký má napríklad v Nitre, mohol byť ideálny aj pre nákupné centrum Polus City Center.

Nebude to tak rýchlo

No nedá sa vylúčiť ani to, že spoločnosť Immofinanz vhodného predajcu potravín napokon nenájde. V takom prípade by mohli plochu, na ktorej 17 rokov pôsobil Carrefour, obsadiť predajne s iným sortimentom – napríklad so športovým tovarom či s oblečením.

Že sa v tomto priestore napokon objaví aj iný ako potravinový hráč, nie je vylúčené ani v prípade, že sa vhodný reťazec s rýchloobrátkovým tovarom podarí nájsť. Očovan totiž povedal, že plocha uvoľnená po prevádzke Carrefouru bude efektívne využitá taktiež na nové prevádzky a nové značky v Poluse.

Dá sa však očakávať, že nástupcovia Carrefouru sa na jeho niekdajšej ploche v Polus City Center neobjavia tak rýchlo. Podľa Očovana je totiž celá modernizácia plánovaná na viaceré fázy roka 2018. „Dokončená by mala byť v prvom až druhom kvartáli 2019,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie