Denník N

Drucker ukázal, ako chce riešiť 10-eurový poplatok pre tehotné ženy. Platiť ho budú aj naďalej

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poplatok uhradený na urgentnom príjme by mali vrátiť zdravotné poisťovne. Administratíva vracania poplatku bude vyššia ako poplatok, tvrdí Dôvera.

Začiatkom januára médiá zverejnili príbeh tehotnej ženy, ktorá prišla do Fakultnej nemocnice v Nitre, pretože si myslela, že sa jej začal pôrod. V nemocnici jej povedali, že je v poriadku a má ísť domov.

Musela však zaplatiť 10-eurový poplatok, lebo prišla na Nový rok a lekárka jej povedala, že nešlo o urgentný prípad.

Keď sa o tomto prípade dozvedel minister zdravotníctva Tomáš Drucker, povedal, že to bolo inak. No sľúbil, že upraví pravidlá vyberania poplatkov v nemocniciach na urgentných príjmoch.

Vyberie nemocnica, vrátiť ich má poisťovňa

Od novembra minulého roka totiž platia nové poplatky na urgentných príjmoch. Pacient zaplatí, ak neostane v nemocnici hospitalizovaný, ak ho ošetrovali menej ako dve hodiny, ak ho poslali z ambulantnej pohotovosti alebo keď príde po úraze.

V iných prípadoch je to na posúdení lekára. Ak si však vypýta 10 eur, je to v súlade so zákonom.

Teraz ministerstvo pripravilo zmenu a posunulo ju do parlamentu. Budú sa ňou zaoberať poslanci na výbore pre zdravotníctvo a potom všetci poslanci v pléne.

Podľa návrhu ministerstva bude môcť pacient požiadať poisťovňu, aby mu 10-eurový poplatok vrátila. Bude tak musieť aj naďalej 10 eur zaplatiť, aby ho na urgentnom príjme v nemocnici vyšetrili. To môže niektoré tehotné ženy odradiť od toho, aby v prípade problémov či bolestí išli do nemocnice hneď, a môžu čakať, až kým nebude mať ordinačné hodiny ich gynekológ.

Peniaze by mohli podľa návrhu vrátiť napríklad tehotnej pacientke, ak pomoc v nemocnici súvisí s jej tehotenstvom. Poplatok môžu vrátiť aj vtedy, ak by neposkytnutie starostlivosti vážne ohrozilo pacientovo zdravie.

Rozhodovať o tom by mali posudkoví lekári poisťovní.

Poisťovniam sa návrh nepáči

Najmenšia zdravotná poisťovňa Union tvrdí, že ministerstvo s nimi o ich novej povinnosti nehovorilo. „Návrh vnímame ako nesystémové riešenie,“ povedala hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Tvrdí, že o tom, či pacient vyžaduje akútnu zdravotnú starostlivosť, rozhoduje lekár podľa aktuálnej situácie a pacientovho stavu. „Poisťovňa by sa pri posudzovaní žiadosti o vrátenie preplatku opierala o správu lekára,“ tvrdí.

Lepšou alternatívou by preto podľa Unionu bolo, aby sa od vyberania poplatkov od tehotných žien upustilo úplne.

Poisťovňa sa tiež pýta, z akých peňazí by mala peniaze vrátiť, keď ich od pacienta vybrala nemocnica. „Práve tá by mala poplatok poistencovi aj vrátiť, ak bol vybraný neoprávnene,“ hovorí Dupaľová Ksenzsighová.

Napríklad v najväčšej Univerzitnej nemocnici v Bratislave vybrali na tomto poplatku za dva mesiace 63-tisíc eur. V trnavskej fakultnej nemocnici zaplatilo 10-eur za to isté obdobie 716 pacientov.

Ak takúto zmenu poslanci schvália, Dôvera bude vracanie poplatku posudzovať, tvrdí poisťovňa s tretinovým podielom na trhu. „Faktom však je, že administrácia súvisiaca s vrátením poplatku bude drahšia ako samotný poplatok,“ povedal hovorca poisťovne Matej Štepianský.

Dôvera kritizuje aj to, že zákon platí len krátko – od novembra – a už sa novelizuje. „Ak je zákon dobre napísaný, nemôžu vznikať pochybnosti a chaos,“ dodáva Štepianský.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá má najviac pacientov, o pripravovanej zmene vie. To, ako sa dotkne revíznych lekárov a nákladov, bude vedieť až po zavedení do praxe.

Ako sa po schválení bude žiadať o vrátenie poplatku

Žiadosť musí obsahovať: 

  • meno a priezvisko poistenca,
  • adresa poistenca,
  • rodné číslo, ak ho má poistenec pridelené, alebo bezvýznamové identifikačné číslo,
  • dátum narodenia poistenca,
  • obchodné meno zdravotnej poisťovne,
  • kód zdravotnej poisťovne,
  • identifikačné číslo poistenca,
  • označenie poskytovateľa, ktorému poistenec uhradil peniaze.

Súčasťou žiadosti musí byť:

  • doklad o uhradení úhrady, ktorým je doklad z registračnej pokladnice, príjmový pokladničný doklad alebo doklad, v ktorého texte je potvrdené prijatie sumy, ak ide o hotovostnú platbu,
  • správa o poskytnutej urgentnej zdravotnej starostlivosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie