Denník N

Čo hovorí Gorila o vzťahu Fica a Širokého (citáty)

Robert Fico tvrdí, že jeho vzťah s Jurajom Širokým nie je výnimočný, že sa ako premiér prirodzene pozná a stretáva s množstvom vplyvných podnikateľov. Kto by aj nepoznal pozadie Smeru a začítal sa len do spisu Gorila, pochyboval by o pravdivosti premiérových slov.

Široký je v Gorile spomínaný dvakrát a hoci autentickosť spisu nebola zatiaľ preukázaná, pasáže o Širokom a Ficovi zodpovedajú verejne známym faktom:

Citát 1: „Haščák vymenúva 5 akcionárov SMERu: Juraj Široký, Vladimír Poór, Martin Glváč (Fedor Flašík), Jozef Brhel a Ivan Kiňo. Okrem Glváča a Brhela (Haščák ho ako jediného osobne nepozná) sú to všetko neschopní ľudia.“

Táto pasáž potvrdzuje informácie, ktoré o pozadí Smeru tvrdil už pred zverejnením Gorily jeden z prvých členov Smeru Bohumil Hanzel. Hoci ten viackrát verejne hovoril o tom, že Smer vznikol podobne ako akciovka a jeho zakladatelia si tým vlastne kupovali budúce zákazky a miesta v štátnych podnikoch, Fico Hanzela nikdy nežaloval.

Citát 2: „Haščák sa pýta, ako to vypadá s Jurajom Širokým a Vladimírom Poórom. Fico odpovedá, že so Širokým sa dá, ale s Poórom je to horšie. Haščák rozpráva Ficovi, že oni (Široký, Poór, Kiňo) nie sú zvyknutí na konkurenciu a súťaž na trhu a ich obchodovanie je postavené len na lobingu („žijú len z lobingu“). Fico sa pýta Haščáka na Širokého. Haščák vysvetľuje, že s ním mali konflikt v Chemolaku Smolenice a Široký sa odvtedy od PENTY stráni. Fico sa pýta Haščáka, či má Široký Váhostav. Haščák prisviedča. Haščák hovorí, že väčšina Širokého podnikov ide od 10 k 5 (Chemolak, Plastika), Široký nemá zvládnuté moderné metódy riadenia „Corporate governance“, všetko má postavené na starých kamarátoch.“

Aj tieto pasáže spisu Gorila zodpovedajú tomu, ako sa veci diali v realite.

Široký, Poór, Kiňo sa vždy obklopovali manažérmi z 90-tych rokov, ktorí nemali úspešné skúsenosti s riadením podnikov v konkurencii. Príkladom sú Ján Kato vo Váhostave či Ľubomír Jahnátek v Plastike.

Penta a Široký sa naozaj dostali v roku 1998 v Chemolaku do vojny. Penta si vybavila na súde, aby Širokého firmy nemohli hlasovať na valnom zhromaždení, a s minoritným podielom chcela prebrať kontrolu nad podnikom. Čo boj napokon ukončilo, nie je známe. Fakt je, že Široký sa do Chemolaku vrátil.

Predstaviteľné je aj to, že Fico sa pýtal Haščáka na to, či Široký naozaj vlastní Váhostav. Tunel do pôvodného Váhostavu začal cez Váhostav SK v roku 2002, Širokého ľudia sa zjavili v orgánoch firmy až v roku 2004. Preto je predstaviteľné, že si v roku 2005 ešte Fico u Haščáka overoval, či Široký vlastní Váhostav.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Gorila

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie