Denník N

Érsek nechce veľký Počiatkov IT projekt, ktorý má elektronizovať stavebné konanie

Minister dopravy Árpád Érsek. Foto – TASR
Minister dopravy Árpád Érsek. Foto – TASR

Už aj ministerstvo dopravy otvorene kritizuje projekt elektronizácie stavebného konania.

Minister dopravy Árpád Érsek otvorene hovorí, že nie je spokojný s ďalším veľkým IT projektom, ktorý zdedil po bývalom ministrovi za Smer Jánovi Počiatkovi.

Projekt Informačný systém výstavby má elektronizovať stavebné konanie. Štát by mal zaň zaplatiť 70 miliónov eur.

„Informačný systém výstavby som nepustil na ďalšie prejednávanie. Za tú výšku to nie je adekvátny projekt a to potvrdil aj Útvar hodnoty za peniaze. Myslím si, že za tieto finančné prostriedky by sme vedeli spraviť viac, alebo to isté by sme vedeli urobiť efektívnejšie a za menej peňazí,“ povedal Érsek.

To, že má Érsek s projektom problém, bolo jasné už koncom roka, keď ho nepredložil na schválenie riadiacemu výboru. Tomu predsedá vicepremiér Peter Pellegrini. Ak IT projekt neprejde cez riadiaci výbor, nemôže byť platený z eurofondov.

Ministerstvo dopravy však následne pred koncom roka predĺžilo viazanosť ponuky od firmy Asseco, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní. Érsek na priamu otázku, či tento projekt zruší, ani teraz neodpovedá.

Érsek ešte v máji zrušil Počiatkov projekt Atlas pasívnej infraštruktúry za 48 miliónov eur. Aj tento projekt mal už víťaza súťaže, firmu Slovak Telekom, no ministerstvo s firmou nepodpísalo zmluvu. Systém mal zhromažďovať údaje o všetkých sieťach, vedeniach, stavbách, diaľniciach či inej infraštruktúre.

Projekt nekritizujú len analytici z útvaru Hodnoty za peniaze na ministerstve financií. Informačný systém výstavby už dlhšie kritizuje aj odborná verejnosť. Projekt stavebného konania patril podľa hodnotenia Slovensko.Digital medzi najhoršie hodnotené projekty, ktoré štát začal chystať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie