Denník N

Tri dni trvalo, kým Drucker zmenil názor. Tehotné platiť na urgente nebudú

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Tehotné ženy nebudú platiť na urgentnom príjme 10 eur. Minister Drucker dal ďalší návrh.

Začiatkom januára prišla do Fakultnej nemocnice v Nitre tehotná žena. Myslela si, že začala rodiť. Nakoniec bola v poriadku a nemocnica si od nej vypýtala poplatok desať eur.

Od novembra totiž platia pre poplatky na pohotovosti a na urgentnom príjme v nemocnici nové pravidlá.

Prípad spustil diskusiu, či by tehotné ženy mali platiť poplatky za vyšetrenie na urgentnom príjme. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) vzápätí sľuboval, že pripraví zmenu vo svojom zákone, ktorý platil len niečo vyše dvoch mesiacov.

Začiatkom tohto týždňa Denník N informoval, že ministerstvo do parlamentu prinieslo návrh, že tehotné ženy budú aj naďalej platiť, ale môžu poisťovňu požiadať, aby im peniaze vrátila.

Návrh kritizovali viacerí, medzi inými aj poisťovne, ktoré tvrdili, že samotná administratíva bude drahšia ako poplatok a že takýto postup nie je logický, lebo poplatok vyberá nemocnica, ale vracať ho má poisťovňa.

Tehotné platiť nebudú

Minister nakoniec odmietol aj tento návrh a v stredu na Facebook napísal, že tehotné ženy nebudú na urgentnom príjme platiť poplatok. „Úplne jednoducho: Všetky tehotné ženy bez poplatkov na urgentnom príjme. Čo sa stalo? Vypočul som si mnohé názory a myslím, že to je správne. Lepšie ako vracať poplatky. Ďakujem za podnety a kľudne aj kritický názor. Dámy, zaslúžite si kľud.“

Návrh by mali poslanci schvaľovať ešte na práve prebiehajúcej schôdzi parlamentu. Ak ho poslanci schvália, tehotné nebudú poplatok platiť od polovice marca. „Týmto krokom chceme znížiť administratívu pre tehotné ženy, aby nemuseli žiadať poisťovňu o vrátenie poplatku,“ tvrdí ministerstvo. Reagujú tak na mnohé reakcie, ktoré dostali po prvom návrhu, aby si tehotné žiadali o vrátenie poplatku. „Ministerstvo zdravotníctva si vypočulo mnohé názory a myslíme si, že to je správne. Lepšie ako vracať poplatky,“ dodáva ministerstvo.

Tento návrh podporuje aj najsilnejšia opozičná strana SaS. Sama predkladá ďalší návrh, aby tehotné ženy nemali povinnosť platiť na pohotovosti žiadne poplatky. Teda napríklad ani v ambulanciách pohotovostí, kde sa dnes platia dve eurá.

„Návrh, podľa ktorého mali o jeho vrátenie požiadať zdravotné poisťovne, pokladáme za administratívne náročný tak pre samotné poisťovne, ako aj žiadateľov,“ povedala poslankyňa za SaS a členka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková.

To, že sa mení zákon tak skoro potom, čo vošiel do platnosti, podľa SaS ukazuje, že vládna koalícia zasahuje do zdravotníctva systémom pokusov a omylov. „Minister Drucker v tejto disciplíne vyniká nad všetkými ministrami Ficovej vlády. Zmeny v zdravotníctve tak nie sú určované reformným konceptom, ale najmä silou odporu k zavedeným zmenám,“ povedala Cigániková.

Aké sú nové pravidlá

Od novembra platia na pohotovostiach a urgentných príjmoch v nemocniciach nové pravidlá. Ak príde na urgentný príjem pacient, zaplatí desaťeurový poplatok. Neplatia len pacienti, ktorí ostanú hospitalizovaní, tí, ktorí prídu po úraze, ak ho lekári ošetrovali aspoň dve hodiny alebo ak zraneného poslali z ambulantnej pohotovosti do nemocnice. V týchto prípadoch neplatia pacienti na urgentnom príjme v nemocnici nič.

Po novom by mali mať výnimku aj tehotné ženy. U tých najmä vo vyššom štádiu tehotenstva môže prísť ku krvácaniu alebo k iným príznakom, s ktorými radšej idú do nemocnice – aj keď ich napokon pošlú domov, pretože nejde o nič vážne. Hovoria však, že by ich nemali trestať poplatkom len preto, že sú opatrné, nechcú nič zanedbať a ohroziť dieťa.

Poplatky minister presadil aj preto, aby sa urgentné príjmy v nemocnici nezneužívali. Ale okrem zákonných výnimiek dal lekárom možnosť rozhodnúť, aby povedali, či bolo odôvodnené, že pacient prišiel, alebo nie. „Nemocnice dostali pokyn, aby poplatky vyberali rozumne, to, že sa niektorí nesprávajú ľudsky…“ povedal ešte začiatkom januára minister Drucker.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Pôrody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie