Denník N

Čo sa stane s plastovou fľašou, keď ju hodíte do žltého kontajnera? Boli sme vo fabrike na recykláciu

Plasty pred vyhodením netreba dôkladne umývať, pri recyklovaní ich aj tak niekoľkokrát perú.

Vo vysokých halách aj na dvore neustále rýchlo jazdia vysokozdvižné vozíky a presúvajú balíky zlisovaných plastových fliaš z jedného miesta na druhé. Sú roztriedené na ružové, modré, zelené a biele kocky a na prvý pohľad pôsobia veľmi esteticky. Často tam sú aj iné plasty, ako sú fľaše.

„Našli sme v nich aj dva protiletecké patróny, ktoré tam omylom zalisovali a pripli sa nám na magnet. Mierilo to na naše dámy. Mali sme tam mŕtve zvieratá, tehly, detské hračky,“ vymenúva René Pantúček, vedúci prevádzky vo firme General Plastic, najväčšom recyklačnom stredisku PET fliaš na Slovensku.

Tieto farebné balíky musia ešte raz pretriediť. Rozbalia a vysypú ich na pás, okolo ktorého stoja sústredené ženy a odstraňujú z neho to, čo by pri recyklovaní mohlo robiť problémy. Pri pohľade na rôzne fľaše už vedia, z akého sú materiálu, a z pásu vyhadzujú fľaše z detských nápojov alebo tie, do ktorých sa plní drogéria.

Zmes rôznofarebných vločiek z PET fliaš. Pri recyklácii sa fľaše triedia podľa farebnosti, a preto aj vločky bývajú jednofarebné. Táto zmes je určená pre skúmanie v laboratóriu. Foto – N

Ošúchané vratné fľaše už ľudia nekupovali

Prečo pri recyklovaní PET fľaše nemôžu zmiešať s detskými fľašami a obalmi z drogérie? Ide jednoducho o iný materiál.

Podobne nemiešajú ani PET fľaše s fóliami, na ktorých je názov nápoja a jeho zloženie. Fólie sú totiž z PVC. Ak by bola fólia z iného materiálu, bola by recyklácia jednoduchšia. „Ale fólia z PVC je asi o tretinu lacnejšia a dá sa na ňu dať viac farieb,“ vysvetľuje prezident Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve a bývalý riaditeľ General Plastic Peter Krasnec.

Pre deti aj dospelých je farebný výrobok príťažlivejší, a preto ich kupujú viac. Firmy sa preto PVC poťahov na fľašiach nechcú vzdať.

Estetika je dôležitá aj pri nápojoch – to je podľa Krasneca dôvod, prečo v minulosti stroskotal aj pokus vyrábať vratné plastové fľaše.

„Veľká nápojárska firma vyrábala dvojlitrové PET fľaše, ktoré sa dali otočiť až desaťkrát. Záloha za fľašu bola desať korún. Firma sa však tohto nápadu rýchlo vzdala, lebo už po druhom či treťom raze sa fľaša ošúchala, nebola taká príťažlivá a prestala sa kupovať,“ vysvetľuje Krasnec.

Pokus s vratnými plastovými fľašami na Slovensku skúšala pred rokmi Coca-Cola.

Foto N
Zamestnanec pomocou vysokozdvižného vozíka nakladá balíky fliaš do stroja, ktorý ich oddelí a vyvezie na dotrieďovací pás. Foto – N

Umývať plast pred vyhodením?

Možno ste sa niekedy zamýšľali nad tým, či plastový odpad pred vhodením do koša umývať. Pravdou je, že pri recyklovaní plastové fľaše a iný plastový odpad perú, takže sa s čistením odpadu nemusíte veľmi trápiť.

„Ideálne by bolo, ak by k nám všetko chodilo úplne čisté, ale recyklátorovi to aj tak nepomôže, lebo všetko musí umyť. V letných mesiacoch je však dobré vymyť aspoň jogurtové poháriky, kde sú zvyšky mlieka, aby to v tých kontajneroch nesmrdelo,“ hovorí Krasnec.

V skratke sa dá povedať, že PET fľaše roztriedia podľa farby a putujú do drvičky, kde ich rozrežú na drobné lupienky. Tie následne operú v sedemdesiatstupňovej vode so soľou, s odpeňovačom a saponátom, aby z nich odstránili etikety a iný ľahký odpad. To znamená, že keď fľašu vyhadzujete, papierové etikety alebo nálepky z nich nemusíte odlepovať.

Premyté plastové vločky putujú do odstredivky, kde sa z nich odsajú ľahké časti a nečistoty.

Zmes sa potom znova perie. „V rámci tohto procesu PET klesá dole a vrchnák vo vode pláva, takže sa od seba oddelia a môžeme ich vytriediť,“ hovorí Pantúček.

Práve v tomto procese by PVC etikety z fliaš robili problémy, pretože by klesali na dno rovnako ako PET materiál. Ak by sa tieto plastové vločky pomiešali, nebolo by jednoduché s nimi ďalej pracovať. Tieto dva materiály sa totiž tavia pri rôznej teplote a pri lisovaní by výrobky mohli praskať alebo sa trhať.

Čisté a vysušené plastové vločky sa plnia do obrovských trojmetrových vriec. Tie stroj pravidelne natriasa, aby sa do nich vmestilo čo najviac. Po naplnení môžu vážiť aj tonu.

Vrecia potom naložia na kamión a odvezú do fabriky, kde sa z nich vyrábajú ďalšie výrobky.

Fľaše sa triedia aj podľa farebnosti. Foto N
Plastové vločky pri praní a sušení putujú spleťou viacerých nádob. Samotný proces preto nie je voľným okom vidno. Foto – General plastic

Plienky, nové fľaše aj podzemné rúry

Čo sa vlastne z plastových fliaš vyrába? „Napríklad tvrdé plastové viazacie pásky. Alebo sa využívajú v kozmetickom priemysle na výrobu technických vlákien, ktoré sa napríklad používajú v dámskych hygienických vložkách, detských plienkach, automobilovom priemysle a podobne. Ak ich rozrežete, sú v nich vlákna, ktoré sú vyrobené priamo z fľašiek,“ vysvetľuje Krasnec. Tieto veci sa dajú vyrobiť čisto z recyklovaného materiálu.

Takto však nevyrobíte nové plastové fľaše – to musíte do zrecyklovaného materiálu z plastových vločiek primiešať aj časť nového plastu vyrobeného z ropy, pretože opakovanou recykláciou sa materiál opotrebúva a mení.

Pri recyklovaní fliaš sú podľa Krasneca najcennejšie priesvitné fľaše, pretože sa dajú ďalej zafarbovať. Ak sa ďalej recyklujú farebné fľaše, môže z nich pri zmiešaní rôznych farieb vzniknúť hnedá alebo čierna hmota. A takto zafarbené výrobky si chce kupovať len málokto. Preto z tohto materiálu vyrábajú produkty, ktoré nie sú na očiach. „Robia z nich napríklad rúry, ktoré sa dávajú do zeme, a tam je jedno, akej sú farby,“ vraví Krasnec.

Recyklovaný plast je v súčasnosti lacnejší ako ten, ktorý sa vyrába priamo z ropy. Aj preto sa výrobcovia snažia používať ho čo najčastejšie. Často teda za využitím recyklovaného materiálu nie je len ekologické cítenie firiem. V čase ropnej krízy, keď cena za plast z ropy bola porovnateľná s cenou za recyklovaný plast, mali výrobcovia podľa Krasneca o recyklovaný materiál oveľa menší záujem.

S pohárikmi máme problém

Plastové fľaše sú v procese recyklácie jedinečné – sú veľmi dobre recyklovateľné. Pri množstve plastového odpadu to však neplatí.

Problém je podľa Krasneca s recyklovaním obalov od jogurtov alebo od masla. Ich recyklácia je nákladná a cena, za ktorú ich spoločnosti predávajú, ani zďaleka nestačí pokryť náklady na ich zber, triedenie a prevoz. Často preto skončia v spaľovni, kde ich použijú ako palivo, ostávajú v skladoch a v tom horšom prípade skončia na skládkach odpadov.

Ekológovia odporúčajú ešte ekologickejší prístup ako recyklovanie plastových fliaš. A tým je vôbec ich nekupovať, ak to nie je nutné, a radšej sa napiť vody z vodovodu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Odpad

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie