Denník N

Sulík chce späť rovnú daň 19 %, už nehovorí o dani z príjmov 15 %

SaS ukázala aktualizovanú verziu opatrení pre podnikateľov. Zrušila by viacero daní aj investičné stimuly, uvoľnila režim odpisov a podnikatelia by robili menej administratívy.

SaS ukázala zoznam opatrení pre podnikateľov, ktoré sa chystá presadiť, keď sa jej podarí dostať po najbližších voľbách do vlády.

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka sa nebránia tomu, že sú stranou podnikateľov. „Keď sa podnikateľom bude viac dariť, vznikne viac pracovných miest a zvýši to životnú úroveň ľudí,“ hovorí Sulík.

Treba podľa neho zrušiť „zbytočné a otravné regulácie“ a nevymýšľať sociálne balíčky, ktoré len „betónujú ľudí v ich chudobe“.

To, že v pravidlách a podmienkach pre podnikateľské prostredie má čo štát zlepšovať, Sulík ukazuje na dvoch príkladoch: Pripomína rebríček miery ekonomickej slobody, ktorý pred pár dňami zverejnil ekonomický think tank Heritage Foundation. Slovensko v ňom dopadlo horšie ako Česko, Maďarsko, Poľsko a aj ako priemer Európskej únie. Podobne zle sme obstáli aj v roku 2000. Po reformách druhej Dzurindovej vlády sme tieto krajiny predbehli, no opäť sme sa prepadli.

Sulík pripomína aj to, že vláda vlani poskytla investičné stimuly celkom za 84 miliónov eur, no vyše dve tretiny z nich šli do okresov s podpriemernou nezamestnanosťou. Sulík vychádzal z dát, ktoré zostavil inštitút INESS.

Opatrenia, ktoré dnes SaS predstavila, sú aktualizovanou verziou dokumentu Agenda 2020, čo je návrh opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia SaS. Opatrenia dala dokopy šéfka hospodárskeho výboru Jana Kiššová, Sulík vyzýva na ich pripomienkovanie.

Chcú nižšie dane

SaS navrhuje, aby sa Slovensko vrátilo k rovnej dani 19 %. Druhá Ficova vláda ju zrušila od januára 2013, podnikatelia dnes zdaňujú svoje zisky sadzbou 21 %.

Opozičná strana ešte nedávno hovorila, že daň z príjmov by znížila až na 15 %. Teraz hovorí, že má osem reformných zámerov a aby to všetko do seba zapadalo, ostáva pri sadzbe 19 %.

„Aby sa dalo všetkých našich osem reformných diel aj naozaj realizovať, dospeli sme k záveru, že pokiaľ to má ostať ako jeden celok, ostaneme pri rovnej dani 19 %,“ povedal Sulík.

Vysvetlil to tým, že ako najväčší problém nevnímajú výšku sadzby dane z príjmu, ale problémom je podľa nich to, že Slovensko má jedny z najvyšších odvodov v Európe.

Avizuje tiež, že čoskoro predstavia aktualizovaný odvodový bonus. Na chyby v ňom viackrát upozornil ekonóm Marian Jánoš. Strana niektoré uznala, no väčšinu nie a opakovane tvrdí, že odvodový bonus je realizovateľný.

SaS chce tiež liberalizovať odpisy, podnikatelia by si mohli uplatniť odpisy rýchlejšie, ako im to umožňujú dnešné pravidlá. „To by pomohlo zlepšiť cash flow začínajúcim firmám a aj tým, ktoré chcú investovať a modernizovať. Ostane im potom viac času a peňazí aj na zvyšovanie platov zamestnancom,“ povedala Kiššová.

Navrhuje tiež, aby si podnikatelia mohli uplatniť daňovú stratu tak, ako chcú. Okrem toho chce SaS zrušiť napríklad daň z dividend, bankový odvod, aj 8-percentný poistný odvod.

Navrhujú alternatívu ku gastrolístkom

Sulíkova strana chce tiež zrušiť investičné stimuly. Tvrdí, že deformujú trh, správanie ľudí a ich očakávania. „Vláda ľudí učí, že peniaze sa získavajú na ministerstvách a úradoch,“ povedala Kiššová.

To, čo podľa Sulíka najviac pomôže najmenej rozvinutým okresom, je infraštruktúra. Vie si však predstaviť jedinú výnimku, že by šlo o veľkú investíciu niekde na východe Slovenska.

„My sme proti investičným stimulom. Ale keby mala dôjsť taká obrovská investícia ako Jaguar, tam si aj ja viem predstaviť jednu jedinú odôvodnenú výnimku, keby to malo byť niekde východne od Prešova,“ povedal. Považuje za „obrovský hriech“ na niekoľko desiatok rokov, že sa Jaguar nebuduje východne od Prešova.

SaS chce tiež podnikateľom umožniť, aby nahradili gastrolístky peniazmi. Z Agendy 2020 nevyplýva, že ich chce úplne zrušiť.

Chcú viac remeselníkov a menej administratívy

SaS chce tiež zjednodušiť Zákonník práce. Pred pár dňami poslanci schválili vyššie príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky. SaS navrhuje mzdové zvýhodnenie za prácu v nedeľu a počas sviatkov na úrovni 25 %, čo je menej, ako sú príplatky, ktoré majú platiť od mája.

Minimálnu mzdu by opozičná strana určila ako 50 % priemernej mzdy v hospodárstve. Ficova vláda hovorí, že v budúcom roku chce minimálnu mzdu zvýšiť nad 500 eur.

Strana tiež navrhuje zrušiť definíciu závislej činnosti. Kiššová hovorí, že má byť na rozhodnutí firmy, na aký typ zmluvy budú pre ňu ľudia robiť. „Aj eseročka a živnostník by mali mať možnosť pre firmu pracovať,“ hovorí Kiššová.

SaS chce tiež podporiť vytváranie remesiel. Chce preto presadiť jednu voľnú živnosť, aby si živnostník nemusel každú voľnú živnosť registrovať samostatne. Niektoré remeselné a viazané živnosti by presunula do voľných živností, zjednodušila by tiež nároky na získanie niektorých remeselných a viazaných živností.

Opozičná strana navrhuje zrušiť povinnosť zamestnávateľa zasielať štatistickému úradu štvrťročný výkaz o práci a ročný výkaz o úplných nákladoch práce. Chce tiež zrušiť povinnosť uchovávať cenové evidencie počas troch rokov či archivovať výplatné pásky. Archivačnú lehotu účtovných dokladov chce skrátiť z 10 na 5 rokov.

Chce tiež zrušiť zodpovednosť podnikateľa za to, že jeho dodávateľ niekoho nelegálne zamestnáva. Navrhuje zrušiť povinnosti v oblasti odpadov pre tých, ktorí neuvedú na trh za rok viac ako 300 kilogramov obalov a ich ročný obrat neprekročí 150-tisíc eur.

SaS by tiež zrušila pracovnú zdravotnú službu pre I. a II. kategóriu. „Vláda Smeru nespravila v pracovnej službe žiadne zásadné opatrenie, len predĺžila niektoré lehoty a iné skrátila, napríklad na preventívne prehliadky, ale nič zásadné nespravila,“ povedala Kiššová.

Strana avizuje, že chystá aj rovnaké pravidlá pre taxikárov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie