Denník N

Vláda už rok vedela o porušovaní zákonov v agentúre, ktorá dávala dotácie aj Talianom z Kuciakovho textu

Ľubomír Jahnátek mal počas svojej politckej kariéry veľmi blízko aj k Robertovi Ficovi. Foto - TASR
Ľubomír Jahnátek mal počas svojej politckej kariéry veľmi blízko aj k Robertovi Ficovi. Foto – TASR

Pomery pri rozdávaní dotácií farmárom v Jahnátkových časoch označil šéf NKÚ aj verejne za „neuveriteľné“.

Texty Jána Kuciaka s veľkou pravdepodobnosťou pritiahnu veľkú pozornosť k pozadiu rozdeľovania farmárskych dotácií v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Tá patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva a len na priamych platbách vyplatí poľnohospodárom ročne takmer pol miliardy eur.

PPA je verejnosti relatívne neznáma, hoci žiadna iná vládna agentúra nerozdeľuje pravidelne taký veľký objem peňazí. Navyše oficiálne a v médiách v minulosti už publikované správy NKÚ ukazujú, že by sa jej prácou mala zaoberať polícia.

Nebohý novinár Ján Kuciak vo svojom poslednom článku, ktorý už nestihol dokončiť, opísal aj to, ako na farmárskych dotáciách zarábali štyri talianske rodiny, podľa jeho zistení prepojené s kalábrijskou mafiou ’Ndrangheta.

„Len za roky 2015 a 2016 sa firmám okolo týchto rodín podarilo získať od Pôdohospodárskej platobnej agentúry na priamych platbách viac ako osem miliónov eur. A ďalšie státisíce eur čerpali na projektových dotáciách. Aj oprávnenosť týchto platieb je sporná,“ napísal Ján Kuciak.

Európska komisia považuje tieto zistenia za také vážne, že chce preveriť, ako sa s európskymi dotáciami pre farmárov na Slovensku narába a či nie sú zneužívané. „Pozrieme sa teraz na ten prípad dôkladne,“ povedal eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger. Komisia už požiadala o viac informácií ministerstvo pôdohospodárstva.

Čo vlastne robí PPA

Pôdohospodárska agentúra predovšetkým vypláca priame platby na hektár poľnohospodárskej pôdy. Platby sú tiež viazané na kusy zvierat, pri týchto platbách sa používa úradne stanovený prepočítavací koeficient dobytčej jednotky. Treba povedať, že ide o nárokovateľné platby, farmár má na ne nárok, ak preukázateľne vlastní pôdu a vykonáva na nej poľnohospodársku činnosť, teda na nej farmárči.

Zdá sa, že talianski podnikatelia a ich firmy si aj tak našli spôsob, ako na priamych platbách zarobiť. „V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala. V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo,“ opísal Kuciak ich praktiky.

Agentúra zastrešuje aj veľký eurofondový program rozvoja vidieka, v rámci ktorého Brusel pridelil Slovensku 1,56 miliardy eur. Ďalšia polmiliarda pre tento program sa platí zo slovenského rozpočtu.

V priebehu roku 2015 a okolo volieb v roku 2016 agentúra z neho rozdelila takmer miliardu eur. Eurofondy sa pritom môžu čerpať na projektové veci až do roku 2020. Takúto vysokú rýchlosť čerpania vyhodnotila ako podozrivú aj Európska komisia, ktorá chcela farmárske eurofondy Slovensku už vtedy stopnúť.

Situáciu musela v Bruseli vysvetľovať a žehliť vtedy nová ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS), aj keď sa miliarda podozrivo prerozdelila za jej predchodcu Ľubomíra Jahnátka (Smer).

Ficova demonštrácia boja proti korupcii

Verejnosť mohla o Pôdohospodárskej agentúre počuť aj pred rokom, keď vyšiel najavo korupčný prípad jej zamestnanca, presnejšie referenta z odboru priamych platieb. Vypýtal si úplatok od predsedu poľnohospodárskeho družstva, ktoré žiadalo dotáciu, a polícia ho pri preberaní úplatku prichytila.

Premiér Fico sa na tomto príklade snažil demonštrovať boj vlády proti korupcii a vyzval starostov a primátorov, aby nahlasovali korupciu, ak o nej vedia. Odvtedy o úspešnom vyriešení iného korupčného prípadu neinformoval.

Korupčný prípad referenta bol však pravdepodobne len povrchom toho, čo sa v agentúre dialo.

Ako to za ministra Jahnátka v agentúre chodilo, opisujú zistenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). „Ukázalo sa množstvo nedostatkov, ktoré boli pre mňa v niektorých prípadoch až neuveriteľné,“ povedal ešte koncom roka 2016 šéf NKÚ Karol Mitrík.

Pôdohospodárska agentúra nemala žiaden manuál na hodnotenie eurofondových projektov. Žiadosti sa hodnotili subjektívne, výber projektov zrejme nikto nekontroloval, lebo v agentúre neexistoval žiaden kontrolný mechanizmus.

Hodnotitelia neboli školení, agentúra ich vyberala narýchlo. Niektorí žiadatelia mohli dopĺňať prílohy aj po odovzdaní projektu. Postup, ktorý si agentúra zvolila, mal teda ďaleko od objektívneho.

Kontrolóri NKÚ už pred rokom zistili a verejne oznámili aj to, že podpisy pod zmluvy a všetky najdôležitejšie rozhodnutia nedával šéf agentúry, ale jeho podriadený, ktorý sídlil v Nitre.

NKÚ o svojich zisteniach v PPA údajne informovala aj políciu, nie je však známe, ako sa to potom vyšetrovalo.

Za Jahnátka šéfoval Pôdohospodárskej platobnej agentúre Stanislav Grobár. Bývalého nominanta SNS dotiahol Jahnátek zo štátnej eseročky MH Invest.

Ministerka Gabriela Matečná (SNS) po nástupe nechala len troch zo 14 členov predchádzajúceho vedenia agentúry. Odišiel, samozrejme, aj riaditeľ Grobár. Šéfom agentúry sa stal Juraj Kožuch, ktorý bol Grobárovým podriadeným a viedol odbor priamych platieb. „Hlásime nový prístup,“ povedal Kožuch pred rokom.

Na praktiky agentúry ukazuje aj prieskum, ktorý medzi farmármi robila Nadácia Zastavme korupciu spolu s Trendom. Prieskum ukázal, že úplatky sú pri agrodotáciách častejšie než v zdravotníctve a najčastejšie inkasujú „vybavovači“ síce bez vizitiek, ale so správnymi kontaktmi.

Jahnátkove kauzy

Ján Kuciak pred rokom upozornil na to, ako krátko pred voľbami v roku 2016 získali firmy v pozadí nitrianskeho hotela Zlatý kľúčik, spájaného so synom nitrianskeho podnikateľa Miroslava Bödöra, agrodotácie asi za 2,4 milióna eur. Podmienky výzvy však neumožňovali, aby peniaze išli na projekty v krajských mestách.

Bödör, ktorý je známy aj vďaka svojej bezpečnostnej firme Bonul, má blízko k Smeru a je tiež švagrom policajného prezidenta Tibora Gašpara. Práve o Bödörovi sa hovorí, že má veľký vplyv na pôdohospodársku agentúru.

Agentúra sa stala známa aj tým, že poslala peniaze aj eseročke podnikateľa Radoslava Barana, ktorý bol pred parlamentnými voľbami jedným z najbližších ľudí predsedu strany Sieť Radoslava Procházku.

Keď Baran v rodnom Smolníku rozbiehal nový biznis, pôdohospodárska agentúra mu odklepla vyše milióna eur na opravu schátranej budovy bývalej Banskej komory, ktorú chcel prerobiť na penzión, kde sa bude športovať a oddychovať. Jeho eseročka podľa zverejnených údajov v tom čase nezarobila ani euro.

Denník SME zasa upozornil na prípad, ako skupina rodinne alebo biznisovo prepojených podnikateľov v malej obci Babindol získala za Jahnátka dokopy 27 miliónov eur na agrodotáciách.

Opoziční poslanci z OĽaNO Veronika Remišová a Gábor Grendel vlani upozornili na prípad, ako agentúra len pár dní pred uzávierkou výzvy zmenila šesť slov vo formulári, čím vyradila veľkú časť uchádzačov o eurofondy. Opäť sa to dialo za Jahnátka. Viacerí uchádzači o eurofondy zostali prekvapení, keď im z PPA neskôr došlo vyrozumenie, že nepredložili správne vyplnený formulár.

Takto sa Pôdohospodárskej platobnej agentúre podarilo vylúčiť 29 najmä malých pozemkových spoločenstiev a ďalších 57 vylúčili z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov.

Štát v štáte

Eurofondy pre poľnohospodárov (dokopy 1,6 miliardy eur) sa riadia podľa iných pravidiel ako klasické eurofondy (spolu 13,7 miliardy) a aj sa osobitne zverejňujú.

V praxi to znamená, že o poľnohospodárskych dotáciách je verejne dostupných oveľa menej overiteľných informácií ako napríklad o štrukturálnych fondoch.

Dôkazom, že tieto platby sú štát v štáte, je aj to, že vicepremiér Peter Pellegrini, zodpovedný za eurofondové pravidlá, nemá na európske peniaze pre poľnohospodárov v skutočnosti žiaden dosah. Z pohľadu Slovenska je všetko len na riaditeľovi agentúry, ktorý spadá pod ministerstvo pôdohospodárstva. To za minulej vlády riadil Smer, teraz SNS.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Bödörovci

Vražda Jána Kuciaka

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie