Denník N

Za Kaliňáka zodpovedala za zlyhania štátneho IT, za Pellegriniho z nej chcú urobiť vicepremiérku pre investície

Denisa Saková a Robert Kaliňák kedysi bok po boku viedli ministerstvo vnútra. Teraz je Saková v Hlase a Kaliňák sa stále angažuje v Smere. Foto – TASR
Denisa Saková a Robert Kaliňák kedysi bok po boku viedli ministerstvo vnútra. Teraz je Saková v Hlase a Kaliňák sa stále angažuje v Smere. Foto – TASR

Denisa Saková riadila väčšinu drahých zle urobených projektov na ministerstve vnútra, pre ktoré sme aj museli vracať eurofondy. Teraz ju Kaliňák pretláča do Pellegriniho vlády, kde bude mať na štátne IT ešte väčší vplyv.

Vládne IT zákazky, ktoré boli platené z OPIS-u (predchádzajúci eurofondový IT program), majú veľmi zlú povesť. Boli to obrovské, pravdepodobne značne predražené projekty, o ktorých pred ich nákupom nebola žiadna verejná debata. Štát na ne minul miliardu eur, no kvalita elektronických služieb štátu je stále žalostná. Pred dvoma rokmi ich verejne skritizoval aj prezident Andrej Kiska.

Najviac zákaziek z OPIS-u robilo ministerstvo vnútra. Podľa verejných dokumentov sa na jeho projekty použilo viac ako 300 miliónov eur, teda tretina európskych peňazí určených na IT.

Väčšinu zákaziek ministerstvo robilo alebo aspoň začalo za prvej Ficovej vlády. Ministrom vnútra bol Robert Kaliňák a šéfkou IT sekcie jeho pravá ruka Denisa Saková. Ďalšia časť projektov sa potom začala za druhej Ficovej vlády, keď bola Saková vedúcou služobného úradu. Teraz sa chystajú nové IT zákazky už z nových eurofondov, ktoré má na vnútre pod palcom opäť Saková.

Kaliňákova najznámejšia podriadená  je teraz favoritom na post vicepremiérky pre investície (vrátane štátneho IT), čo bola donedávna Pellegriniho funkcia.

Saková, ktorá sa ukázala ako manažérka neúspešných projektov, by teda teraz mala mať posledné slovo v štátnych zákazkách v informatike za približne miliardu eur, a k tomu ešte mala dohliadať nad všetkými eurofondami a koordinovať aj ďalšie veľké štátne investície.

Projekt, o ktorom hovoril prokurátor

Pozornosť na veľké IT zákazky na vnútre nedávno upriamil prokurátor Vasiľ Špirko. Hovoril o zákazke na IT dodávku sieťových

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koaličná kríza

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie