Denník N

Skúsili sme web, cez ktorý budú živnostníci platiť dane. Pellegrini, Raši a Imrecze by to mali urobiť tiež

Slovenskí živnostníci by si len na prvé prihlásenie k webu finančnej správy mali rezervovať dva týždne a veľa trpezlivosti.

Čerstvý vicepremiér pre IT Richard Raši o sebe hovorí, že nie je špecialista na IT, ale do práce svojho úradu chce práve preto priniesť pohľad bežného spotrebiteľa štátnej verejnej správy. Už čoskoro sa mu to zíde. Testovali sme prihlasovanie do elektronickej komunikácie s finančnou správou a zistili sme, že systém je taký komplikovaný a plný nelogickostí, že bežný živnostník sa doň možno ani nikdy nedokáže prihlásiť.

Vicepremiér Raši, jeho predchodca v úrade Pellegrini či šéf finančnej správy Imrecze by to mali brať vážne. Od júla bude elektronická komunikácia s daniarmi povinná pre všetkých 200-tisíc živnostníkov. Ak dovtedy systém výrazne neprekopú alebo nezmenia zákon, nahnevajú veľa živnostníkov, lekárov, advokátov či farmárov.

Nechajte si na to aspoň dva týždne

Prihlásenie na elektronickú komunikáciu s finančnou správou si ani náhodou nepredstavujte tak, že si sadnete na polhodinku, hodinku za počítač a hneď to vyriešite. Ak viete termín, kedy budete daniarom posielať nejaký dokument už elektronicky, začnite s prihlásením na elektronickú komunikáciu aspoň dva týždne predtým.

V prvom rade, na vybavenie povinnej elektronickej komunikácie budú musieť všetci živnostníci najprv fyzicky navštíviť aspoň jeden úrad. Buď si pôjdete vybaviť elektronický občiansky preukaz (eID) na oddelenie dokladov polície, alebo si tam pôjdete vymeniť certifikáty v eID potrebné na elektronické podpisovanie dokumentov.

Alebo pôjdete na daňový úrad, lebo s eID a elektronickým podpisom nechcete mať zatiaľ nič spoločné. Alebo pôjdete na oba úrady, lebo najprv budete chcieť využiť eID a potom pochopíte, že bude pre vás jednoduchšie, ak vám s prihlásením pomôže aj daňový úrad.

Pošlite nám mail, aby ste k nám mohli prísť osobne

Pozor, treba si pamätať, že prihlásenie je zložené z dvoch krokov –

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie