Denník N

Poslanci rokujú o pomoci obetiam Váhostavu, ale návrh nikto nevidel

Foto - TASR
Foto – TASR

Fico prišiel v sobotu na tlačovke s treťou verziou pomoci veriteľom Váhostavu. V parlamente už rokujú o tom, ako ju zrýchlene prijať, no samotné paragrafy ešte poslanci nevideli. Takto by mala pomoc vyzerať podľa premiérových sľubov:

  • Keď firma vyhlási, že nezvláda platiť svoje dlhy a bude ich chcieť odpísať, môže povedať, že napríklad počas piatich rokov vyplatí svojim subdodávateľom iba 15 percent, ako to plánuje Váhostav. Veritelia si však budú môcť tieto peniaze pýtať aj po uplynutí piatich rokov, keď budú vidieť, že firme sa darí. Teoreticky si budú môcť dlhé roky pýtať všetky peniaze, ktoré im tá – ktorá firma nevyplatila.
  • Veriteľom samotného Váhostavu Smer sľúbil, že ak sa nechcú roky naťahovať s Váhostavom, sám od nich odkúpi jeho dlhy za polovicu ich ceny. Potom si chce peniaze, ktoré si požičia od daňových poplatníkov, pýtať zo zisku Váhostavu sám. Ako chce odkontrolovať, či sa zisky firmy neodlievajú preč, zatiaľ nie je jasné. Toto plánované opatrenie možno budú musieť ešte vládni predstavitelia prerokovať vo vláde.
  • Dá sa očakávať, že Smer vnesie do zákonov možnosť poslať do upadajúcich firiem extra audit. Takýto audit sľúbil premiér Robert Fico drobným veriteľom Váhostavu. Po novom sa chce presvedčiť, či náhodou nedostanú viac peňazí, ak sa celá firma jednoducho predá. Na konte má totiž Váhostav zákazky na diaľnice za stámilióny eur.
  • Preto sa môže do zákona dostať aj možnosť, aby štát mohol prerušiť proces reštrukturalizácie. V opačnom prípade by totiž Váhostav odpis dlhov 30. apríla defakto ukončil.
  • Očistu Váhostavu by vďaka novele nemala viesť iba 25ročná správkyňa Petra Gabrišová, ktorú si na kontrolu odpisu dlhov najala firma. Doposiaľ nemala skúsenosť so správcovaním firmy v reštrukturalizácii. Novela by mala neskúsených správcov vo veľkých reštrukturalizáciách blokovať. Otázne je, či tentokrát Smer nastaví tento návrh tak, aby sa týkal aj Váhostavu. Jedno z pôvodných riešení, ktoré Smer ukazoval, bolo nastavené iba pre tie odpisy dlhov, ktoré ešte neodštartovali. Najnovší návrh, ktorý Smer zatiaľ popisuje iba cez politické prísľuby, zatiaľ nie paragrafy, je už tretia verzia pomoci obetiam Váhostavu, o ktorej hovorí.
  • Drobní veritelia firiem v reštrukturalizácii by mali mať silnejšie slovo pri odpise dlhov. Mali by mať väčšie zastúpenie v takzvanom veriteľskom výbore. To je spravidla kľúčová pätica firiem, ktorá rozhoduje o tom, koľko z dlhov môže firma odpísať. Iba taký plán, aký odobrí tento výbor, sa predloží na konečné schválenie všetkým veriteľom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie