Denník N

Rošková dokázala uniknúť aj satelitu, stovky hektárov pôdy má od štátu s podpisom od Matečnej

Satelit, aký robí aj diaľkový prieskum Zeme (tento patrí NASA) a Ľubica Rošková. foto - Wikipédia a tasr
Satelit, aký robí aj diaľkový prieskum Zeme (tento patrí NASA) a Ľubica Rošková. foto – Wikipédia a tasr

Ľubica Rošková brala dotácie aj na pôdu, ktorú má výhodne prenajatú od štátu, časť až do roku 2042.

Prípad Ľubice Roškovej nie je len malým príbehom podvodov s agrodotáciami bývalej poslankyne Smeru, ktorá využila diery v systéme. Nové dôkazy ukazujú jej prepojenie na štát na viacerých úrovniach.

Roškovej firma dokázala pri čerpaní agrodotácií uniknúť aj kontrole zo satelitu. Ide o pôdu, na ktorú zrejme uplatnila postup známy už z predošlých prípadov – teda keď brala dotácie na cudzie pozemky, napríklad aj na asfaltovú plochu alebo na letisko. Jej postupy ide teraz na pokyn špeciálnej prokuratúry vyšetrovať policajná NAKA.

Práve Roškovej sa vlani podarilo vyhnúť kontrole, ktorá preverovala územia na Zemplíne a overila si všetky polia v konkrétnej oblasti – okrem tých jej. To naznačuje, že mohla mať dobré kontakty buď v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), alebo priamo na ministerstve.

A je tu aj ďalšie prepojenie, ktoré ukazuje priamo na dnešnú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS). Tá ešte ako šéfka Slovenského pozemkového fondu (vtedy ako nominantka Smeru) podpísala s Roškovou zmluvy na prenájom stoviek hektárov pozemkov.

Tieto pozemky má Roškovej firma doteraz, niektoré až do roku 2042.

Kontrola zo satelitu: zelené sú skontrolované pozemky, fialové neskontrolované

Ako uniknúť oku satelitu

Matečná a šéf PPA Juraj Kožuch po reportážach Andreja Bána z východu Slovenska o agromafii pripustili možné podvody, no zodpovednosť posúvajú na svojich podriadených výskumníkov, ktorí majú na starosti digitalizáciu polí do máp.

Nové skutočnosti ukazujú, že podozrenia siahajú vyššie.

Kožuch s Matečnou napríklad hovoria, že pre lepšiu kontrolu potrebujú viac družíc na kontrolu pôdy. Ani satelit však nestačí na to, aby odhalil podvodníka. Ukazuje sa to na príklade troch pozemkov v dedinke Petrovce nad Laborcom neďaleko Zemplínskej šíravy.

Farmárov tam kontrolovali cez satelit – ako desiatky iných dedín po celom Slovensku – aby zistili, aké sú hranice pozemkov, či tam niečo pestujú a či nie sú zanedbané.

Pri tejto kontrole zabrali územia široké viac ako päť kilometrov a kontrolovali tam všetky polia – s výnimkou troch malých fliačikov pôdy, na ktoré si vypýtala dotáciu Rošková, a jedného väčšieho poľa na ľavom okraji záberu.

Keby kontrolóri priblížili tieto pozemky, zistili by,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie