Denník N

Brusel sprísni postihovanie dvojakej kvality výrobkov, v stredu povie ako

Zdroj – Úrad vlády SR
Zdroj – Úrad vlády SR

Predaj výrobkov, ktoré sú označené zhodne, ale majú výrazne odlišné zloženie, bude podľa európskej smernice zavádzajúcou obchodnou praktikou.

Európska komisia by mala v stredu jasne povedať, že dvojaká kvalita produktov v rôznych štátoch EÚ nie je v súlade s právom EÚ, zakotví to do novely smernice, ktorú predstaví, informovala o tom agentúra ČTK.

V novele smernice o nekalých obchodných praktikách má byť zadefinované, že predaj výrobkov, ktoré sú označené rovnako ako inde v EÚ, ale majú výrazne odlišné zloženie a charakteristiku, je zavádzajúca obchodná praktika, ktorá nie je v súlade s pravidlami EÚ.

Tento krok Komisie je prekvapivý, pretože doteraz jej predstavitelia tvrdili, že proti dvojakej kvalite stačí bojovať pomocou už existujúcich pravidiel. Eurokomisárka Věra Jourová vlani v októbri tvrdila, že nekalé obchodné praktiky, za aké sa dá považovať aj výroba produktov rovnakej značky s odlišným zložením, sa dajú postihovať na základe existujúcej smernice o nekalých obchodných praktikách.

Po úprave smernice by mala výrobcom, ktorí budú naďalej pod tým istým označením predávať na rôznych trhoch výrobky odlišného zloženia či kvality, hroziť vysoká pokuta.

Podľa informácií ČTK by si výšku sankcií mohli úrady jednotlivých členských krajín koordinovať v prípade, že sa previnenie výrobcu preukáže na viacerých trhoch. Návrh Bruselu má rátať s finančným postihom vo výške 4 % ročného obratu výrobcu na každom z trhov.

Eurokomisárka predstaví balíček

Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku pre Denník N potvrdila, že Komisia v stredu predstaví Novú dohodu pre spotrebiteľov (New Deal for Consumers), ktorá prinesie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie