Denník N

Milióny na agrodotáciách berú aj firmy spojené s Babišom, J&T aj bývalým šéfom pozemkového fondu

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Agrodotácie ukazujú veľkých hráčov v slovenskom poľnohospodárstve. Spočítali sme ich vďaka práci programátorov na Hackatone AllForJan.

Štát posiela každý rok farmárom priamo pol miliardy eur a ďalšie stovky miliónov z eurofondov im posiela cez rôzne projekty. Škandál z východného Slovenska upriamil pozornosť na bývalú poslankyňu Smeru Ľubicu Roškovú, ktorej firma zobrala za minulý rok na dotáciách vyše stotisíc eur.

Pozreli sme sa na firmy a skupiny, ktoré z dotácií ročne berú milióny. Často ide o poctivých farmárov, ktorí na rozdiel od Roškovej reálne produkujú potraviny a neberú dotácie na fiktívne polia.

Narazili sme na to, že spolu milióny na agrodotáciách berú na Slovensku aj firmy a družstvá, za ktorými stoja bývalý šéf štátneho pozemkového fondu Miloslav Šebek či ľudia spojení s J&T.

Zoznam agrodotácií ukazuje, že nielen na českých, ale aj na slovenských poliach výrazne podniká český premiér Andrej Babiš.

Zamerali sme sa aj na firmy, pri ktorých nie sú títo ľudia priznaní v ich orgánoch – ale stoja v ich pozadí, ako ukazuje zoznam konečných užívateľov výhod.

Pre tento text sme využili aj dáta a aplikácie tímov AllForOne a KoBraBre z Hackatonu AllForJan, kde programátori hľadali spôsoby na odhaľovanie podvodov s agrodotáciami. Hackaton zorganizovali Aktuality, SME, FIIT STU a GapData Institute, programátori tam prepájali informácie z rôznych registrov, ktoré sú dnes verejné, ale je takmer nemožné v nich vyhľadávať a prepájať ich.

Finančníci z J&T aj farmárčia

Skupina J&T nie je len jedným z najväčších slovenských developerov a silným hráčom v lyžiarskych strediskách a v energetike. Jej zakladatelia majú silný biznis aj v poľnohospodárstve.

Skupina v poľnohospodárstve zarába cez finančníka Martina Fedora, ktorý pre J&T niekoľko rokov pracoval. Trend ho vlani prirovnal k najväčším hráčom tunajšieho poľnohospodárstva, akými sú Andrej Babiš či Ján Sabol.

Farmy s prepojeniami na Fedora, Ivana Jakaboviča a Jozefa Tkáča (otec Patrika Tkáča) ročne na dotáciách berú okolo 5 až 6 miliónov eur.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie