Denník N

Jaslí určite ubudne, niektoré sa spoja so škôlkami, časť rodičov môže prísť o príspevok od štátu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo práce priznáva, že sa všetky súkromné jasle neudržia, niektoré už zanikli, iné môžu skončiť v polovici roku, aby sa vyhli registrácii.

Michaela Radoska už viac ako deväť rokov prevádzkuje v Bratislave niekoľko jaslí Happy centrum, každé majú okolo 20 detí vo veku do troch rokov. Vlani v júni začala vybavovať registráciu zariadení, ktoré vedie, keďže od polovice tohto roku budú môcť opatrovať najmenšie deti len tie súkromné zariadenia, ktoré majú registráciu na VÚC.

Pôvodne mali mať súkromné jasle registráciu už od januára, keďže ju však úrady nezvládali, poslanci posunuli jej termín o pol roka.

Hoci Michaela Radoska začala vybavovať registráciu už takmer pred rokom, ešte keď platilo, že ju musí mať do decembra 2017, podarilo sa ju dokončiť až nedávno. Najprv potrebovala získať všetky potvrdenia od poisťovní, stavebného úradu. Neskôr sa na VÚC zasekli na tom, že žiadali nové kolaudačné rozhodnutia na zariadenie sociálnych služieb pre deti do troch rokov, aké nemohli jasle splniť, pretože ešte neboli ako zariadenie s takouto definíciou registrované.

„To bol problém, ktorý sa nedal vyriešiť. Minister práce Ján Richter nás presviedčal, že tú kolaudáciu úrady musia uznať, ministerstvo dokonca napísalo na podnet prevádzkovateľov aj usmernenie pre VÚC. VÚC však tvrdili, že musia ísť podľa zákona a uznať ju nemôžu, aj napriek usmerneniu,“ spomína Michaela Radoska.

Obdobný problém s tým, či treba alebo netreba rekolaudácie, malo viacero jaslí. Aj ten sa musel riešiť zmenou zákona, že na registráciu úrady nové kolaudačné rozhodnutie žiadať nemajú.

Michaela Radoska hovorí aj o tom, čo spomínajú iní prevádzkovatelia jaslí – že často záleží od úradníkov, čo všetko na registráciu budú žiadať, v každom regióne je to totiž trochu iné.

Zaregistrovať sa a patriť do oficiálne evidovanej siete sa rozhodla aj kvôli rodičom, naznačuje, že nechce, aby prišli o príspevok od štátu vo výške 280 eur. Ten má byť totiž len na pobyt detí v zariadení registrovanom pod VÚC.

„My máme takmer všetky deti vo veku pod tri roky. Rodičia si aj vďaka tomuto príspevku môžu dovoliť platiť jasličky,“ vraví.

Michaela Radoska postupne všetky požadované veci splnila. Patrí však len k niekoľkým desiatkam prevádzkovateľov jaslí, ktorým sa podarilo zaregistrovať.

„Fungujeme takmer 10 rokov a o tom, že to robíme dobre, svedčí, že je o naše jasle stále záujem. Nepotrebovali sme zákon, aby nám nadiktoval, koľko detí má byť na učiteľku, nad rámec zákonov poskytujeme kamerový systém pre rodičov, rozvoz detí, výučbu v angličtine, vlastnú zdravú stravu,“ vraví Michaela Radoska.

Happy centrum v Bratislave. Foto – archív Happy centrum

Pripomína, že si dali výchovným poradcom vypracovať vlastný denný program pre jasličkárov, pretože štát nič také nemá, denne dávajú spätnú väzbu rodičom.

Michaela Radoska vraví, že to všetko reálne zvyšuje kvalitu starostlivosti, ale jasličkový zákon nič také neobsahuje, podľa neho môžu deti pokojne celý deň pozerať televíziu. Zvyšuje však náklady na potvrdenia, prerábky, odoberá to čas na vybavovanie na úradoch.

„V závere ten zákon deťom a rodičom reálne nepomáha, negarantuje vyššiu kvalitu. Naopak, odrádza od prevádzky jaslí, čím sa znižuje ich dostupnosť a tým zvyšuje ich cena. To je opak pomoci rodinám, a to je škoda,“ dodáva.

Ostatné súkromné jasle, ktoré chcú fungovať ako doteraz aj po 1. júli, majú na registráciu už len necelé dva mesiace.

Ministerstvo práce tvrdí, že do polovice apríla úrady zaregistrovali len približne 80 zariadení pre deti do troch rokov. Ďalších približne 25 zariadení podľa hovorcu ministerstva práce Michala Stušku požiadalo o registráciu.

Podľa niektorých informácií je len v Bratislavskom kraji vydaných asi 400 registrovaných živností na prevádzkovanie jaslí.

V jednom meste dvakrát inak

Aj keď ministerstvo tvrdí, že nemá presné údaje o tom, koľko súkromných jaslí dnes na Slovensku funguje, dá sa predpokladať, že sú ich stovky a dva mesiace pred povinnou registráciou si povinnosť splnila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie