Denník N

Základná zložka mzdy: 5 eur. Firmy začali v predstihu zverejňovať platy v ponukách

Ilustračné foto N - Denisa Čimová
Ilustračné foto N – Denisa Čimová

Informácia, ktorá bude od mája povinná, sa už objavila v niektorých pracovných inzerátoch. To, že sa dá vykladať rôzne, potvrdzujú zverejnené ponuky.

Firmy musia zverejňovať ponúkané platy až od utorka 1. mája, no niektoré ich dali do ponúk práce na portáli Profesia.sk už o niekoľko dní skôr.

Keďže nie je úplne jasné, v akej podobe musia základnú zložku mzdy v pracovných ponukách či inzerátoch zverejniť a formulácie zo zákona umožňujú rôzne výklady, tomu zodpovedá aj to, čo firmy zatiaľ zverejnili.

Šéfka Profesie Ivana Molnárová tvrdí, že firmy sú niekoľko dní pred tým, ako si majú povinnosť o plate splniť, zmätené. „Ale vidíme, že postupne začínajú zverejňovať ponuky,“ povedala.

Dodala, že firmám posielali dokument s odporúčaním, akým spôsobom majú platby zverejňovať.

Minimálne trikrát inak

Denník N si náhodne vybral pracovnú pozíciu vodiča. Na takéto miesto hľadajú momentálne vhodných adeptov desiatky firiem.

To, či ľuďom, ktorí by túto prácu chceli robiť, zverejňovanie základnej zložky mzdy v ponukách pomôže, je otázne. Údaje o mzde, ktoré náhodne vybrané firmy zverejnili, totiž nie sú vždy porovnateľné.

Spoločnosť Starý otec zverejnila základnú zložku mzdy, ktorú dostane uchádzač o prácu za mesiac. Keďže vie, že v konkurencii iných ponúk môžu rozhodovať aj odmeny a bonusy, pripísala k základnej fixnej mzde aj sumu, ktorú môže pracovník dostať na odmenách.

Takáto forma zverejnenia ponuky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Platy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie