Denník N

Na batériu vo vašom smartfóne treba kobalt, ktorý možno vyťažil osemročný baník v Kongu

Kobalt sa často nachádza vedľa medi a malachitu (modrozelené zafarbenie). Foto – Flickr.com/Fairphone
Kobalt sa často nachádza vedľa medi a malachitu (modrozelené zafarbenie). Foto – Flickr.com/Fairphone

Ani firmy, ktoré by chceli byť zodpovedné, nedokážu zabrániť detskej práci či ustriehnuť jej vykonávanie.

Ešte pred dvadsiatimi piatimi rokmi sa pre nezáujem odberateľov zatvárali kobaltové bane v Kanade či v americkom štáte Idaho. Dnes je to jedna z najžiadanejších surovín a podľa agentúry Bloomberg bude v roku 2030 dopyt až 47-krát vyšší ako minulý rok.

Dôvod? Kobalt je nevyhnutným komponentom lítiovo-iónových batérií, ktoré v sebe majú smartfóny, laptopy, hodinky, diaľkové ovládače, kardiostimulátory aj batérie v stále populárnejších elektrických automobiloch. Vo vašej domácnosti iste máte aspoň jeden produkt s takouto batériou a je vysoko pravdepodobné, že kobalt na jej výrobu vyťažili v Konžskej demokratickej republike, lebo viac ako 60 percent svetových zásob je práve tam.

Znepokojujúce je, že nemáte istotu, či sa na tom, aby sa kobalt dostal do rúk výrobcov, nepodieľalo nejaké dieťa, ktoré by malo sedieť v škole a nie si ničiť zdravie za dolár denne. Keď pred dvomi rokmi Amnesty International vydala desivú správu o pomeroch v konžských, často neoficiálnych baniach, sľúbili vláda aj korporácie zmeny.

Po dvoch rokoch však viaceré svetové médiá zistili, že sa nezmenilo takmer nič. Deti stále pracujú, sú vykorisťované, bité a často celý deň hladné. Niektoré spoločnosti sa začali zaujímať, odkiaľ pochádzajú suroviny na ich výrobky, iné neurobili nič, len požadujú ešte viac kobaltu.

Deti sú všade

Reportérka CBS Debora Pattová opisuje, že napriek tvrdeniam ťažobných spoločností, že u nich deti nepracujú, ich videla prakticky všade. Jeden z chlapcov, ochotný sa s ňou rozprávať, má 11 rokov, je sirota a žije len s babkou. Tá má však problémy s nohami, a tak je živiteľom rodiny on. Pracuje za dolár denne a sníva,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie