Denník N

Návrh SNS o 8-ročných gymnáziách je podľa súkromných a cirkevných škôl diskriminačný

Foto – TASR
Foto – TASR

Poslanci SNS navrhujú, aby na 8-ročné gymnáziá mohlo chodiť viac ako päť percent detí, ale rodičia by to museli zaplatiť.

Poslanci SNS ukázali, ako by chceli riešiť problém na 8-ročných gymnáziách v Bratislave. Cirkevné aj súkromné školy sú proti a hovoria, že návrh je diskriminačný a podporí rozdiely medzi chudobnými a bohatšími deťmi.

Poslanci parlamentu Eva Smolíková, Štefan Zelník, Tibor Bernaťák a Jaroslav Paška navrhujú, aby v každom kraji platila päťpercentná hranica na prijímanie prvákov do 8-ročných gymnázií. Po novom by však mohli prijať 8-ročné gymnáziá aj viac študentov, no už by na nich nedostali peniaze z rozpočtu. Za štúdium detí nad päť percent by platili zrejme rodičia cez školné.

Päťpercentná hranica mala platiť už tento rok, ale v Bratislavskom kraji chodí na 8-ročné gymnáziá 19 percent žiakov, a tak by limit znamenal pre viaceré 8-ročné gymnáziá koniec.

Aj preto poslanci narýchlo dali Bratislave výnimku, a mohla tak prijať desať percent žiakov. Pri päťpercentnej hranici trpeli najmä cirkevné a súkromné školy, ktorým nepovolili, aby mohli otvoriť triedu.

Podporia nerovnosť

Týmto školám sa nepáči ani nový návrh poslancov SNS. „Považujeme za diskriminačné rozdeľovať deti na tie, ktorým štát bude financovať  

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie