Denník N

Smer pochopil, že s jasličkami môže byť problém, možno preto znova zmení zákon

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo práce síce zľahčuje, koľko súkromných jaslí môže skončiť pre jasličkový zákon, ale uvažuje o odklade bezbariérovosti zariadení o tri roky.

Detské centrum Sloník v Prešove má kapacitu 12 detí. Funguje ako jasle pre deti vo veku do troch rokov, do konca leta zabezpečuje aj krátkodobú starostlivosť, vie sa teda postarať aj o deti, ktoré rodičia potrebujú zveriť do profesionálnej opatery len na niekoľko hodín.

Hoci Sloník nie sú jediné súkromné jasličky v tomto východoslovenskom krajskom meste, posledné týždne a mesiace registrujú zvýšený záujem rodičov o služby, ktoré poskytujú. Andrea Andrejčáková, ktorá centrum vedie, to pripisuje tomu, že v ich okolí za posledných 12 mesiacov ukončili činnosť minimálne dvoje súkromné jasle.

Ďalšie podľa jej slov zrejme skončia v júni. Od júla je totiž pre súkromné zaradenia, ktoré sa starajú  deti do troch rokov, zo zákona so sociálnych službách povinná registrácia.

Tú Detské centrum Sloník zvládlo bez problémov. Andrejčáková vraví, že im na hygiene aj na vyššom územnom celku, ktorý má registráciu na starosti, všetko vysvetlili a pomohli.

Viaceré jasle na Slovensku sa však ešte zaregistrovať nepodarilo. Minister práce Ján Richter (Smer) povedal, že keď sa o to, či sú s registráciu problémy, zaujímali pred dvomi týždňami, župy neavizovali, že by registrácie riadne a včas nevybavovali.

Niektoré súkromné jasle sa však rozhodli registráciu vôbec nepodstúpiť. Časť z nich sa zmení na zariadenia dostupné aj pre staršie deti, pretože na tie sa registrácia nevzťahuje. Ďalšie úplne skončia.

Minister Richter v piatok povedal, že momentálne má registráciu 88 súkromných zariadení pre deti do troch rokov. Ministerstvo, ktoré vedie, ako predkladateľ zákona o sociálnych službách (tzv. jasličkový zákon), ubezpečuje, že nie je dôvod na paniku.

Znížil kvalitu, zvýšil ceny

Aj keď žiadne oficiálne čísla o počte súkromných jaslí, ktoré na Slovensku fungujú, štát nemá, ministerstvo tvrdí, že nie sú pravdivé údaje o tisícke jaslí u nás. Naznačuje dokonca, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie