Denník N

NKÚ zistil, že úspory v Kaliňákovom elektronickom trhovisku sú fiktívne

Robert Kaliňák v januári 2015 informoval o spustení ostrej prevádzky elektronického kontraktačného systému. Foto – TASR
Robert Kaliňák v januári 2015 informoval o spustení ostrej prevádzky elektronického kontraktačného systému. Foto – TASR

Najvyšší kontrolný úrad odporúča, aby sa elektronické trhovisko presunulo spod ministerstva vnútra na Úrad pre verejné obstarávanie.

Najvyšší kontrolný úrad zistil, že nie je reálne, aby obce dosiahli cez elektronické trhovisko takú úsporu, ako sa oficiálne vykazuje.

Elektronické trhovisko je projekt exministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý ho opakovane označil za úspešný a za najväčšie protikorupčné opatrenie. Ide o informačný systém verejnej správy na nákup tovarov, stavebných prác alebo služieb, ktoré sú dostupné na trhu. Projekt je v ostrej prevádzke od februára 2015, pri nákupoch sa využíva aukčný systém.

Kontrolóri NKÚ však odhalili viaceré riziká systému a nereálne vykazovanú úsporu.

Cez elektronické trhovisko sa do konca roku 2016 spravilo takmer 70-tisíc zákaziek a oficiálne sa vykázala úspora zhruba 168 miliónov eur. Kontrolóri však zistili, že systém vykazuje úsporu aj pri zákazkách, pri ktorých obec od zmluvy odstúpila alebo zákazku nikdy nezrealizovala, a teda nemohlo dôjsť ani k žiadnej úspore.

„Ukazuje sa, že vykazované finančné úspory nie sú reálne, systém je málo transparentný a pre používateľa komplikovaný,“ zhrnul kontrolné zistenia NKÚ.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie