Denník N

100-percentné hypotéky v júli definitívne končia

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Od júla budú banky rátať aj 8-násobok ročného čistého príjmu žiadateľa. Väčšiu hypotéku by mu nemali dať.

Podmienky pre hypotéky sa od júla opäť sprísnia, čo môže niektorým záujemcom o úver skrížiť plány, akú veľkú hypotéku im banka ešte poskytne.

Banky od júla už nebudú vôbec dávať viac ako 90-percentné hypotéky, súčasne bude klesať podiel úverov nad 80 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. Začne tiež platiť strop pre výšku hypotéky, čo bude 8-násobok ročného čistého príjmu žiadateľa. Ak budú dvaja žiadatelia, ich príjmy sa zrátajú a tak sa určí strop pre hypotéku.

Národná banka Slovenska (NBS), ktorá presadila ďalšie sprísnenie pravidiel pre hypotéky, už mesiace upozorňuje na to, že domácnosti na Slovensku sa zadlžujú najrýchlejšie v Európskej únii. A to treba podľa nej pribrzdiť.

NBS však tvrdí, že hoci sa pravidlá od leta opäť sprísnia, žiadatelia o hypotéku zásadnú zmenu nepocítia. „Začíname tam, kde sa trh dnes nachádza, žiaden Armagedon nebude,“ hovorí riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni NBS Marek Ličák.

100 % hypotéky od júla úplne skončia

Maximálna hypotéka bude od júla 90 %. To znamená, že žiadatelia musia mať na kúpu bytu aj vlastné úspory, niektorí to zrejme dofinancujú spotrebným úverom, ktorý je však drahší než úver založený nehnuteľnosťou. No bude platiť nové pravidlo,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie