Denník N

Štát ustúpi súkromným jasliam, zmierni podmienky na ich fungovanie

Ilustračné foto - Tasr
Ilustračné foto – Tasr

Ministerstvo práce plánuje upraviť povinnosti, ktoré sa týkajú bezbariérovosti, kvalifikácie personálu aj úhrad za neobsadené miesto v jasliach.

Novelizovali ho už opakovane a budú ho meniť znovu. Ministerstvo práce vedené Jánom Richterom (Smer) chce ďalšou novelou zákona o sociálnych službách – tzv. jasličkového zákona – zabrániť tomu, aby sa na Slovensku vo veľkom zatvárali súkromné zariadenia pre deti do troch rokov.

Viacerí prevádzkovatelia totiž naznačili, že môžu v polovici roku, dokedy by sa mali zaregistrovať, prípadne o niečo neskôr, keď by mali mať povinne bezbariérové priestory, jasle zatvoriť.

Niektoré majiteľky už jasličky zatvorili, iné ich menia na zariadenia, ktoré budú aj pre deti v škôlkarskom veku.

V oboch prípadoch sa kapacita zariadení starostlivosti o najmladšie deti znižuje.

Bezbariérovosť zmiernia

Po vyše dvojhodinovom rokovaní so zástupcami Aliancie súkromných jaslí a škôlok je jasnejšie, aké zmeny je ministerstvo ochotné urobiť. Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer) pre TV Markíza uviedol, že zmeny mohli poslanci presadiť už na júnovej schôdzi parlamentu.

Podľa Lucie Gomez, zakladateľky aliancie, ministerstvo naznačilo, že by mohli upraviť tri veci.

Prvá sa týka povinnosti urobiť jasle bezbariérovými, ktorá je momentálne najväčšou prekážkou pre ďalšie fungovanie jaslí. 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie