Denník N

Kalavská sa ospravedlnila za podriadeného, sľubuje koncom roka uhrádzanie HPV vakcín proti rakovine

Ministerka Kalavská a šéf sekcie zdravia Miroslav Bdžoch. Foto Denník N a Tasr
Ministerka Kalavská a šéf sekcie zdravia Miroslav Bdžoch. Foto Denník N a Tasr

Na jeseň by už mohli byť vakcíny na HPV vírus, ktorý spôsobuje napríklad rakovinu krčka maternice, plne hradené. Ministerka zdravotníctva diskutuje aj o zavedení povinného očkovania.

Potom, čo v utorok šéf sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva Miroslav Bdžoch neodpovedal na otázky o stave liečby rakoviny na Slovensku, sa ministerka Andrea Kalavská (nominantka Smeru) snažila napraviť túto komunikačnú chybu. Na brífingu, ktorý zvolala po rokovaní vlády, sa za komunikáciu svojho vedúceho pracovníka ospravedlnila.

Bdžoch prišiel na konferenciu, ktorú organizovali najväčšie pacientské organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom s rakovinou. Povedal svoj príspevok a chcel odísť, aj keď ho žiadali, aby sa zúčastnil aj panelovej diskusie s lekármi a zástupcami organizácií.

Bdžoch v utorok odmietol odpovedať na otázky a povedal, že nedostal „mandát“. „Poprosím vás, obráťte sa na tlačové, odkiaľ nemám mandát sa vyjadrovať,“ povedal v utorok.

Ministerka Kalavská hovorí, že šéf sekcie zdravia nepotrebuje mandát na to, aby sa vyjadroval.

„Ospravedlňujem sa za správanie môjho generálneho riaditeľa sekcie zdravia. Pán generálny riaditeľ nepotrebuje súhlas od ministerstva zdravotníctva, ani od tlačového, aby vám dal vyhlásenie, respektíve diskutoval na danú tému,“ povedala ministerka s tým, že v stredu sa s ním chcela rozprávať.

„Ja som na ministerstve nikomu nezobrala mandát slobodne rozprávať, čo uzná za vhodné v rámci svojej pozície a pracovnej náplne,“ povedala Kalavská.

Na otázku, či Bdžoch ostane vo svojej funkcii, ministerka odpovedala, že sa doteraz nad tým nezamýšľala. „Jeho správanie považujem za neadekvátne,“ povedala.

Prednášku, ktorú mal Bdžoch na stretnutí s pacientskymi organizáciami, ministerka nečítala, lebo ich nekontroluje. Ale nie je spokojná s tým, ako „poňal reprezentáciu ministerstva zdravotníctva“.

Vo svojom príspevku Bdžoch o rakovine a krokoch, ktoré v jej liečbe ministerstvo robí, takmer nič nepovedal.

Do konca roka majú byť veľké zmeny

Aj preto o plánoch a termínoch hovorila v stredu ministerka. Slovensko je totiž poslednou krajinou Únie, ktorá nemá Národný onkologický plán.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie