Denník N

Richterov jasličkový zákon opravujú aj poslankyne Smeru a SNS

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanci budú znovu meniť zákon o sociálnych službách, ktorý upravuje aj podmienky fungovania jaslí. Ďalšia novela by mohla platiť od novembra.

Keď pred približne dvomi rokmi vypracovalo a predložilo ministerstvo práce, ktoré vedie Ján Richter (Smer), novelu zákona o sociálnych službách, zrejme nepredpokladalo, ako často sa bude v najbližších mesiacoch meniť. Napriek tomu, že k novele, ktorá upravuje aj fungovanie súkromných jaslí, bolo už v čase príprav novely veľa zásadných pripomienok, mnoho z nich ministerstvo neakceptovalo.

Ani po jej schválení poslanci príliš neprihliadali na výhrady prezidenta Andreja Kisku, ktorý koncom roku 2016 novelu vrátil na prepracovanie s tým, že môže diskriminovať. Poslanci ju opäť odobrili v pôvodnej podobe.

Až keď si prezident zavolal vo februári 2017 ministra práce aj zástupcov súkromných jaslí, po rokovaní Richter povedal, že niektoré časti novely ministerstvo upraví tak, aby sa prvok diskriminácie istej časti rodičov a detí odstránil – aby teda súkromné jasle neboli nevyhnutne len pre deti pracujúcich rodičov, ak budú mať kapacitu prijať aj deti rodičov, ktorí nerobia.

Pri novelizácii vlani v novembri schválili aj odklad povinnej registrácie pre existujúce jasle z konca decembra 2017 na koniec júna 2018.

Od bezbariérovosti ustúpia

A hoci jasličkový zákon platí len niečo vyše roku, už sa bude znovu meniť. Napriek odkladu o šesť mesiacov je stále registrovaných málo súkromných jaslí.

Aj preto ministerstvo práce pristúpilo na výrazné zmiernenie novely zákona, chce sa tým vyhnúť ďalšiemu zatváraniu jaslí alebo ich zmene na zariadenia pre staršie deti.

Najnovšiu novelu predkladá poslankyňa Alena Bašistová (zvolená za Sieť, momentálne nezaradená) spolu s Janou Vaľovou (Smer) a Magdalénou Kuciaňovou (SNS). Bašistová pre Denník N uviedla, že by návrh chceli zaradiť na júnovú schôdzu parlamentu.

Keďže sa v júni dostane len do prvého čítania 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie