Denník N

V roku 2070 tu bude o 350-tisíc viac osemdesiatnikov, Slovensko starne príliš rýchlo na skoré dôchodky (+mapy a grafy)

Obyvateľov Slovenska bude v najbližších desiatkach rokov menej a budú výrazne starší. Slovensko bude treťou najrýchlejšie starnúcou krajinou Európskej únie. Štát bude musieť nájsť viac peňazí na penzie, aj keby neohraničil vek odchodu do dôchodku, ako sa v tom teraz predháňajú Fico, Danko a Matovič.



Politici si nemohli vybrať horší čas na otvorenie debaty o hornej hranici pre vek odchodu do dôchodku.

Obyvateľstvo Slovenska starne, ľudia sa dožívajú vyššieho veku, rodí sa málo detí. To všetko znamená vyššie náklady na penzie v budúcnosti aj pri zachovaní súčasného stavu, keď sa dôchodkový vek určuje podľa dĺžky života ľudí.

Do tejto situácie prišiel Robert Fico zo Smeru s nápadom, aby sa pravidlá zmenili a ľudia by pracovali iba do 65. roku. SNS Andreja Danka chce Ficovu hranicu stlačiť ešte o rok nižšie. Most-Híd nesúhlasí, a tak musí Smer a SNS v prípade ústavného návrhu zákona rokovať aj s opozíciou. Pridáva sa Igor Matovič z OĽaNO, hoci má svoje podmienky.

Keď pôjdu do dôchodku najsilnejšie ročníky

Starnutie obyvateľstva nie je problémom iba Slovenska, no do roku 2070 zažijeme podľa predpovedí drastickú zmenu. Inštitút finančnej politiky (IFP) upozorňuje, že podľa správy Európskej komisie bude Slovensko treťou najrýchlejšie starnúcou krajinou Únie a z jednej z najmladších ekonomík sa zmení na ôsmu najstaršiu.

Kým po roku 2050 sa starnutie Únie stabilizuje, Slovensko v tom roku podľa prognózy predbehne priemer Únie v pomere skupiny 65-ročných a starších obyvateľov k 15- až 64-ročným. V roku 2060 sa tento pomer môže zvýšiť až na 59 percent.

Veková štruktúra obyvateľstva ukazuje, že populačne najsilnejšie ročníky na Slovensku sú ľudia narodení na konci 70. a na začiatku 80. rokov minulého storočia. Krajina sa musí pripraviť aj na moment, keď táto generácia pôjde do dôchodku.



O 350-tisíc osemdesiatnikov viac

Do roku 2070 padne pre nízku pôrodnosť počet obyvateľov Slovenka pod päť miliónov,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie