Denník N

Talianska čižma omína Európu

Hlavným problémom Talianska je chronická nefunkčnosť základných štátnych inštitúcií, ako sú vláda, parlament a súdnictvo.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Najnovší európsky strašiak sa volá taliansky dlh. Talianska ekonomika je 10-násobne väčšia ako tá grécka. Taliansky verejný dlh činí dnes 2300 miliárd eur, resp. 132 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je druhé najväčšie zadlženie v EÚ, hneď po Grécku. Bude Taliansko novým, no omnoho väčším problémom ako Grécko? Akákoľvek platobná neschopnosť Talianska by vyvolala omnoho väčšiu paniku ako grécka kríza. Sú obavy namieste?

Netreba sa ponáhľať s unáhlenými závermi. Taliansko určite nie je Grécko. Je pravda, že ani Taliansko nepatrí v ukazovateľoch produktivity k európskym rekordérom. No jeho ekonomika je omnoho diverzifikovanejšia a výkonnejšia ako tá grécka.

Taliansko je veľkým exportérom spotrebných tovarov vysokej kvality. Vyprodukovalo také značky ako Fiat, Ferrari či Alfa Romeo. Každý z nás pozná aj značky kreatívneho priemyslu, ako napríklad Gucci, Prada, Dolce & Gabanna či Valentino. Grécko nikdy nič také nemalo.

Áno, taliansky dlh v pomere k HDP narástol v posledných 10 rokoch o tretinu. Dynamika rastu španielskeho a francúzskeho dlhu však bola ešte rýchlejšia. Údaje o raste dlhu treba čítať pozorne. Ide o relatívny ukazovateľ, kde v čitateli je absolútny objem dlhu a v menovateli absolútny objem HDP. Rast talianskeho dlhu v pomere k HDP nebol spôsobený ani tak nadmerným požičiavaním,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie