Denník N

Ceny bytov budú ďalej mierne rásť, najmä tých menších

Po sprísnení podmienok na hypotéky sa môže znížiť záujem o väčšie byty, boom môže zažiť štartovacie bývanie.

Národná banka Slovenska (NBS) od júla sprísňuje podmienky pre žiadateľov o hypotéku. Ani to však zrejme nepovedie k poklesu cien nehnuteľností na Slovensku v druhom polroku tohto roku.

Vývoj cien bývania sa odvíja od ponuky a dopytu na trhu. Mikuláš Cár z odboru ekonomických a menových analýz NBS tvrdí, že sa aktuálne na realitnom trhu mierne znižuje ponuka, no dopyt po bývaní stále pretrváva.

„Od polovice roku 2018 bude pravdepodobne do určitej miery tlmený nastavenými kritériami v opatreniach NBS, ktoré smerujú k dosiahnutiu primeraného zadlžovania sa domácností vzhľadom na ich reálne finančné možnosti. Kým ponuka bude mať tendenciu tlačiť na rast cien bývania, dopyt bude pôsobiť skôr tlmiaco,“ vraví Cár.

„Celkovo možno aj v druhom polroku 2018 očakávať trend mierneho medziročného rastu priemernej ceny bývania,“ hovorí.

Od júla už banky nebudú dávať hypotéky na viac ako 90 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. Postupne sa bude znižovať aj podiel hypoték medzi 80 až 90%, takže žiadateľ o hypotéku bude musieť mať viac vlastných zdrojov. Zároveň začne platiť strop pre hypotéku, pre jednotlivca bude vo výške 8-násobku jeho ročného čistého príjmu.

Podľa Daniely Danihel Rážovej z Bond Reality sa akýkoľvek zásah do dostupnosti financovania nehnuteľností pre klientov môže prejaviť na cenách nehnuteľností.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie