Denník N

Vedľa Volkswagenu chcú postaviť park za 400 miliónov a veria, že im štát dá výnimku

Vizualizácia priemyselného parku Centrop.
Vizualizácia priemyselného parku Centrop.

Štát rozhoduje, či dá osvedčenie pre priemyselný park, ktorý má stáť vedľa Volkswagenu.

Keď investori stojaci za firmou Centrop vlani zistili, že developeri J&T Real Estate a HB Reavis požiadali o štatút významnej investície pre svoje stavby v centre Bratislavy, napadlo im, že to skúsia aj oni pre svoj projekt dodávateľského parku na okraji Bratislavy.

Žiadosť o štatút významnej investície podali vlani v júni. Dnes vysvetľujú, že tak spravili, lebo mesto ani po piatich rokoch, čo im schválilo urbanistickú štúdiu, nedokázalo zmeniť územný plán Bratislavy. Bez toho nemôžu projekt rozbehnúť.

Centrop si pýta osvedčenie na stavbu technologického a logistického parku, ktorý chce postaviť vedľa bratislavskej automobilky Volkswagen, v katastri mestskej časti Záhorská Bystrica. Sľubuje investíciu postupne vyše 400 miliónov eur na ploche 100 hektárov, projekt chce robiť v niekoľkých etapách.

„Nie sme svetoznámy priemyselný výrobca, sme trochu netradiční žiadatelia, aj keď historicky boli priemyselné parky tohto typu, ktoré taký status dostali,“ hovorí bývalý investičný bankár Martin Drázský, ktorý je zároveň konateľ Centropu.

Vizualizácia priemyselného parku Centrop.

O čo žiadajú

Developeri J&T Real Estate a HB Reavis napokon svoje žiadosti po verejnej kritike vlani na jeseň stiahli. Centrop čaká, ako sa k jeho žiadosti postaví ministerstvo hospodárstva. Argumentuje tým, že oni chcú stavať priemyselný park, nie administratívne budovy.

Ministerstvo zatiaľ hovorí len toľko, že skúma, či žiadosť Centropu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie