Denník N

Registráciu má stále len asi sto jaslí, požiadať o ňu by mali do konca júna

Jasle Jolie v Trnave už registráciu majú. Foto – archív Jolie
Jasle Jolie v Trnave už registráciu majú. Foto – archív Jolie

Novela zákona, ktorá zmierni podmienky fungovania jaslí, je v prvom čítaní. Zariadenia pre najmenšie deti do registra sociálnych služieb pribúdajú pomaly.

Presne pred mesiacom bolo v registri sociálnych služieb 88 súkromných zriadení pre deti do troch rokov. Teraz ich je o osem viac, o zápis do registra pritom podľa ministerstva práce požiadalo ďalších 33 zariadení pre najmenšie deti.

Aj keď ministerstvo eviduje posledné údaje z vyšších územných celkov k 8. júnu, od tohto dátumu zrejme príliš veľa jaslí v registri nepribudlo. Len v Trnavskom kraji totiž začiatkom týždňa mali registrovaných len desať jaslí, toľko ich pritom môže byť len v samotnom krajskom meste, nie v celom kraji.

Súkromné jasle, ktoré chcú aj naďalej fungovať a starať sa o deti do troch rokov, by mali podľa zákona požiadať o zápis do registra do konca júna. Urobiť tak nemusia len tie zariadenia, ktoré majú aj deti vo veku nad tri roky, teda tie, ktoré spájajú služby jasieľ a škôlky pre staršie deti.

Pôvodný termín na zápis do registra sociálnych služieb poslanci už vlani posunuli o šesť mesiacov, z konca minulého roku do konca júna tohto roku. Hoci tak urobili najmä pre nejasnosti, ktoré mali úrady pri registrácii, ani po ich odstránení sa počet zaregistrovaných jaslí príliš nezvýšil.

Keďže už pred niekoľkými týždňami bolo jasné, že väčšina prevádzkovateľov jaslí do 30. júna o registráciu nepožiada, pristúpilo ministerstvo práce na ďalšie ústupky a zmiernenia jasličkového zákona. Nimi sa snaží motivovať ďalšie jasle, aby sa predsa len zaregistrovali.

Lucia Gomez z Aliancie súkromných jaslí pre Denník N uviedla, že po tomto prísľube a po predstavení, aké zmeny by v ďalšej novele zákona mali byť, začali o registrácii uvažovať aj jasle, ktoré by bez novely s registráciou váhali. Novela zákona je však ešte len v prvom čítaní a začne platiť najskôr v novembri.

Pre zariadenia, ktoré považujú za najväčší problém svojho ďalšieho fungovania bezbariérovosť, ktorú dnes platný zákon vyžaduje, no novela už nie, by tento termín mohol byť motivujúci. Povinnosť zabezpečiť bezbariérovosť jaslí by mala totiž platiť od budúceho roku.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie