Denník N

Štátnym zamestnancom sa zvýšia platy dva roky po sebe o 10 %, vláda potrebuje 1,5 miliardy

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš a viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová. Foto – TASR
Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš a viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová. Foto – TASR

Minister financií musí na rast platov v štátnej a vo verejnej správe v rokoch 2019 a 2020 nájsť dokopy 1,5 miliardy eur.

Platy štátnych zamestnancov sa od januára 2019 zvýšia o 10 percent. O ďalších 10 % stúpnu aj v roku 2020.

Taký je výsledok kolektívneho vyjednávania zástupcov ministerstva práce, samosprávy a odborárov, ktorí v stredu dohodli základné parametre kolektívnej zmluvy pre pracovníkov v štátnej a verejnej službe na rok 2019, aj na rok 2020.

Dohodnutý 10-percentný rast platov vo verejnej sfére sa týka zhruba 300-tisíc zamestnancov. Platy sa od januára zvýšia štátnym úradníkom, sociálnym pracovníkom, učiteľom, vedcom aj výskumníkom. Učiteľom sa teda nebudú platy zvyšovať tento rok od septembra, ale až od januára.

Dohodnutý rast platov je takmer dvojnásobkom odhadu, o koľko sa zvýšia mzdy v celej ekonomike. V budúcom roku by mali platy na Slovensku v priemere rásť (bez započítania inflácie) o 5,7 percenta, v roku 2020 o 5,4 %. Ide o odhad Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

Takéto razantné zvýšenie platov v štátnej a vo verejnej správe dva roky po sebe doteraz nebolo.

Zmenia sa platové tabuľky

Súčasťou dohody je aj úprava tabuľkových platov. Po novom by najnižšia tabuľková mzda mala byť na úrovni minimálnej mzdy. Odborári navrhli jej zvýšenie zo 480 eur až na 635 eur, zamestnávatelia s takým nárastom nesúhlasia, považujú to za nereálne.

Ak sa zamestnávatelia s odborármi nedohodnú na minimálnej mzde pre rok 2019 do 15. júla, predloží návrh vláda. Už dlhšie sa hovorí o tom, že navrhne minimálnu mzdu 520 eur.

Zmena platových tabuliek od januára 2019 sa dotkne zhruba 250-tisíc štátnych zamestnancov. Technicky to znamená, že platové tarify sa upravia tak, aby sa v priemere zvýšili o 10 %. Niektorým štátnym zamestnancom sa tak v skutočnosti mzda od januára zvýši o menej ako o 10 % a niektorým viac než o 10 %. V roku 2020 sa potom jednotlivé tarify zvýšia o 10 %.

Návrh novej platovej tabuľky pôjde do pripomienkového konania a na rokovanie vlády. Zmení sa aj zákon, ktorý umožní, aby sa kolektívna zmluva mohla dohodnúť aj na dva roky a nie iba na jeden.

Pre rozpočet to nebude jednoduché

Zvýšenie platov v priemere o 10 % a úprava platových tabuliek si v priebehu dvoch najbližších rokoch vyžiada z rozpočtu 1,5 miliardy eur (zhruba 1,5 % HDP). Potvrdil to štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. V budúcom roku pôjde na zvýšenie platov pol miliardy.

„Sme spokojní s tým, že sa konečne doriešil systém odmeňovania zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme, tie takzvané tabuľky,“ povedala viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová. Dosiahne sa tým to, že v žiadnej platovej triede už nebude tabuľkový plat pod úrovňou minimálnej mzdy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie