Denník N

Mediabriefing logoDva články, ktoré môžu zásadne zmeniť celý internet

Herec Sean Bean je častým motívom meme obrázkov. Ich budúcnosť je však neistá.
Herec Sean Bean je častým motívom meme obrázkov. Ich budúcnosť je však neistá.

Nové pravidlá na ochranu autorských práv vyvolávajú veľké obavy.

Zvykne sa to prezentovať ako boj medzi ľuďmi a kvalitnou žurnalistikou na jednej strane a nenásytnými IT gigantmi na druhej. V praxi však môže ísť o zásadnú zmenu internetu, ktorá sa dotkne každého používateľa. V stredu právny výbor Európskeho parlamentu schválil smernicu, ktorá mení pravidlá na ochranu autorských práv. Dva články v nej vyvolávajú veľké obavy.

Článok 11 umožňuje vyberať poplatky za zdieľanie textov alebo ich častí. Tento poplatok je nazývaný aj daňou z odkazovania. Vydavatelia si podľa návrhu smernice môžu pýtať peniaze od webov, ktoré preberajú úryvky ich článkov, napríklad nadpisy a perexy. Zmena by tak mohla postihnúť Google, Facebook, ale aj rôzne menšie stránky.

Článok 13 núti prevádzkovateľov, aby automaticky a dopredu kontrolovali obsah, ktorý ľudia na ich web nahrajú. Pri každom obrázku, texte a videu by mali zistiť, či neporušuje autorské práva. Niečo také už robí napríklad YouTube, no je to technologicky mimoriadne náročné. Menšie weby by si preto museli podobnú technológiu od niekoho prenajať.

Kto tieto zmeny chce? Článok 13 presadzuje najmä hudobný priemysel, za jedenásty lobuje napríklad Európska asociácia vydavateľov novín. Niektoré médiá totiž v navrhovaných zmenách vidia zdroj peňazí. Podľa nich by sa takto dosiahla väčšia spravodlivosť v boji s Googlom a Facebookom, ktoré preberajú nadpisy a malé časti článkov, zobrazujú ich ľuďom spolu s reklamou, zarábajú na tom a novinári z toho vraj nič nemajú. Faktom je, že Google a Facebook zhltnú drvivú väčšinu peňazí z online reklamy, na druhej strane sú však často aj hlavným zdrojom návštevnosti médií.

Problémom je, že médiá nakoniec nemusia získať nijaké peniaze od veľkých hráčov,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Smernica o autorských právach

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie