Denník N

Internet by mal štát školám vypnúť, zmluvu na nový má zakázané podpísať

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR

Ministerka školstva si musí vybrať, či odignoruje rozhodnutie súdu alebo Úradu pre verejné obstarávanie, alebo fakticky vypne školám internet.

Štát bude možno musieť vypnúť školám internetové pripojenie, upozorňuje ministerka školstva Martina Lubyová (za SNS). Ak chcú školy zostať zapojené, budú si musieť internet zabezpečiť vo vlastnej réžii.

Lubyová hovorí, že ministerstvo sa ocitlo „medzi dvomi mlynskými kameňmi“. Na jednej strane nemôže na základe predbežného rozhodnutia súdu podpísať zmluvu s firmou Swan, ktorá vyhrala súťaž na nový internet pre školy nazývaný Edunet.

Na druhej strane rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a správne konanie, ktoré proti ministerstvu vedie, tlačia ministerstvo do toho, aby vypovedalo zmluvu Slovak Telekomu, ktorý dodáva školám internetové pripojenie už niekoľko rokov.

„Pokiaľ by sme rešpektovali obe situácie, môže prísť k tomu, že budeme musieť prerušiť dodávky internetu do škôl,“ hovorí Lubyová. Vraví, že je vo verejnom záujme, aby sa tak nestalo.

Lubyová sa o situácii rozhodla informovať vládu, ktorá dnes vzala materiál o Edunete na vedomie. Píše sa v ňom aj o „potenciálnej hrozbe významného zníženia úrovne elektronizácie v rezorte školstva“.

„Považovala som za potrebné o tom informovať, aby aj vláda vedela, v akej sme situácii,“ povedala Lubyová.

Zmluvu dvakrát predĺžili

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie