Denník N

Škôlka pre každé dieťa? Lubyová to necháva až na ďalšiu vládu

Nárok na škôlku pre deti, ktoré dovŕšia tri roky, plánuje ministerstvo školstva až po skončení tejto vlády. Reformný dokument ho sľubuje o štyri roky.

Vaše dieťa má tri roky, plánujete sa vrátiť do práce, dáte žiadosť do štátnej škôlky. A potom vám príde rozhodnutie, že dieťa do škôlky nevezmú – musia uprednostniť tie päťročné a majú málo miest.

To je realita viac ako 10-tisíc rodín na Slovensku.

Aj keď ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) hovorí, že škôlky sú pre ňu prioritou, ani do konca funkčného obdobia tejto vlády neplánuje vyriešiť problém s nedostatkom miest v škôlkach. Riešenie problému necháva na ďalšie vlády.

Ani o dva roky tak nebude miesto v škôlke pre každé dieťa, ktoré rodičia chcú do škôlky dať.

Počká to na ďalšiu vládu

Na otázku, či bude o dva roky, keď by mala Lubyová končiť vo funkcii, môcť byť v škôlke každé dieťa, ktoré má viac ako tri roky a rodičia ho chcú do škôlky dať, odpovedala: „Očakávame, že v priebehu najbližších dvoch rokov sa kapacitná situácia v materských školách zlepší a výrazne sa zníži počet evidovaných nevybavených žiadostí o prijatie detí do materských škôl,“ napísali z ministerstva.

Ani ministerstvo teda neočakáva, že by do dvoch rokov mohlo byť v škôlkach toľko miest, aby rodičia nemuseli stáť hodiny v radoch a tŕpnuť, či miesto v škôlke pre dieťa získajú.

Dnes škôlky prednostne umiestnia päťročné deti, ale predškolská dochádzka nie je povinná.  Lubyová plánuje, že by mala byť povinnou až od roku 2020, teda v roku, keď by mali byť voľby, ak budú v riadnom termíne.

Ministerstvo to vysvetľuje tým, že 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie