Denník N

Riaditeľ Váhostavu zastupoval firmu, ktorá je teraz kľúčovým veriteľom Váhostavu

Foto – TASR
Foto – TASR

Do Národného tenisového centra prídu vo štvrtok veritelia, aby posunuli do finále plán Širokého firmy zbaviť sa veľkej časti dlhov. Teraz prichádzajú nové dôkazy o tom, že pád svojej firmy mohol manipulovať.

Riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík zastupoval v minulosti na základe na plnej moci rôzne schránkové firmy. Bola medzi nimi firma Lomark, ktorá je najznámejšou schránkovou firmou spomedzi nezabezpečených veriteľov Váhostavu.

Táto informácia od Aliancie Fair-play môže pokaziť plány Váhostavu vymazať v reštrukturalizácii viac ako 80 percent jeho dlhov.

Lomark je totiž veriteľom Váhostavu a má veľký vplyv na to, koľko percent z dlhov (a či vôbec) Váhostav smie vymazať.

Dokonca  sa dostal do kľúčovej pätice veriteľov Váhostavu – takzvaného veriteľského výboru. Iba také percentá dlhov na odpis, aké povolí výbor, sa mohli posunúť ďalej na hlasovanie všetkým ostatným.

Ak je Lomark blízky Váhostavu natoľko, že ho vlastnia či riadia tie isté osoby, nemal čo sedieť vo veriteľskom výbore. Oslabil by sa aj jeho hlas pri hlasovaní o škrtaní dlhov, ktoré je naplánované už na 30. apríla, čiže na štvrtok v bratislavskom Národnom tenisovom centre.

Váhostav tvrdenia Aliancie Fair-play odmieta. Hovorí, že Moravčík dostal plnú moc ešte v minulosti od istého klienta v čase, keď sa predávala nehnuteľnosť z portfólia firmy Lomark. Tvrdí, že v aliancii nevedia čítať zákon, ktorý podľa nich jasne určuje, kto už je a kto nie je spriaznená firma. Nezávislej inštitúcii sa tiež vyhráža právnymi krokmi.

Čo hovorí Váhostav

  • Generálna plná moc nie je podľa zákona dôkaz o prepojenosti dlžníka s veriteľom.
  • Plné moci, ktoré spomína Aliancia Fair-play, boli pred niekoľkými rokmi vrátené, čím pre Mariána Moravčíka stratili platnosť.
  • Nie je pravda, že Moravčík z Váhostavu registroval webovú doménu pre spoločnosť Regio Enterprise.
  • Konanie na základe akejkoľvek plnej moci nezakladá spriaznenosť.

„Tieto informácie preveríme. Samozrejme, skúmame aj to, či v celej reštrukturalizácii nevystupujú aj fiktívni veritelia,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar o zisteniach Aliancie fair-play.

Zároveň potvrdil, že polícia už Moravčíka v kauze Váhostav vypočula. „Súčasťou výsluchov sú aj upozornenia, aby aj v tejto chvíli narábali s majetkom tak, aby nepáchali trestný čin,“ hovorí Gašpar.

Do desiatich dní by polícia podľa neho chcela vypočuť všetkých členov predstavenstva vrátane Širokého. Polícia sa zatiaľ nechystá nikoho v kauze obviniť.

Ak však reštrukturalizačná správkyňa, sudca alebo iní veritelia zoberú informácie Aliancie Fair-play vážnejšie, môže to výrazne ovplyvniť priebeh kauzy. Tú sú pravdepodobné scenáre pred štvrtkovou schôdzou veriteľov.

1. Všetko bude pokračovať

Veritelia prídu na schôdzu veriteľov. Správkyňa, ktorá mala na celé mazanie dlhov dohliadať, a teda aj preverovať, či úvery nie sú fiktívne alebo nepochádzajú od spriaznených osôb, môže tvrdiť, že o blízkosti veľkých nebankoviek a dlžníka nevedela. Na schôdzi veriteľov môže vďaka novým dôkazom dodatočne poprieť pohľadávky takýchto firiem a de facto ich vylúčiť z hlasovania.

Z úverov, o ktorých deklarujú, že ich poskytli Širokého firme, by tak v najbližších piatich rokoch nevideli 15 percent, ale zrejme nulu.

Hlasy, ktoré majú k dispozícii bežní drobní stavbári, by tak mali väčšiu váhu. Keby chceli, mohli by mať šancu poslať firmu aj do konkurzu. Nie je to však v ich záujme. Od premiéra Roberta Fica už majú sľúbené, že im namiesto Váhostavu preplatí polovicu peňazí, ktoré im firma dlhuje.

Medzi veriteľmi môžu byť aj viacerí stavbári, ktorí si výmenou za svoj hlas mohli poistiť budúce zákazky na diaľniciach.

Tento scenár je najmenej pravdepodobný. Je to preto, lebo čas na popieranie pohľadávok zrejme už správkyni dávno vypršal.

2. Správkyňa dá firmu do konkurzu

Správkyňa Petra Gabrišová môže na štvrtkovej schôdzi veriteľov pod vplyvom nových informácií prehlásiť, že medzi veriteľmi sú aj spriaznené firmy, a tak je celý reštrukturalizačný plán neplatný. V tom prípade by zrejme poslala firmu priamo do konkurzu.

„Mohla by dať návrh na vyhlásenie konkurzu, s odôvodnením, že návrh na reštrukturalizáciu nespĺňa zákonné predpoklady,“ vysvetľuje partner advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliam Karas.

Stále však môže správkyňa hovoriť o tom, že nové informácie nie sú dostatočným dôkazom, a nechať veriteľov spoločne so schránkovými nebankovkami hlasovať.

3. Sudkyňa odvolá správkyňu

Celá reštrukturalizácia vo finále vždy končieva u sudcu. Prípad Váhostav dostala na starosti sudkyňa Katarína Bartalská, v minulosti kritizovaná denníkom SME za to, že za úradnícku prácu poberala sudcovský plat.

 Ktoré schránky požičali Váhostavu 

  • Efelan Trading, Cyprus: 7 mil. eur
  • Ginostra Limited, Cyprus: 3 mil. eur
  • Synergy Continental, Belize: 3 mil. eur
  • Scarlatina Holding, Cyprus: 3 mil. eur
  • Lomark, registrovaná na Slovensku, matku má vo Veľkej Británii: 1,5 mil. eur
  • Pallizi Holdings, Cyprus: 2,5 mil. eur

Pokiaľ sa sudkyni počínanie správkyne nebude pozdávať, môže ju odvolať. Potom by ju bolo treba nahradiť niekým iným, aby sa reštrukturalizácia dokončila, spomína advokát Karas jednu z možností.

Ak sa sudkyni nebude pozdávať to, čo správkyni áno, môže tiež firmu poslať do konkurzu, dodal Karas.

Váhostav tvrdí, že v konkurze by jeho veritelia uvideli oveľa menej peňazí než pri mazaní dlhov, keď firma pokračuje ďalej v stavbách štátnych diaľnic. Zatiaľ vo Váhostave príliš nekalkulovali s možnosťou predávať celú firmu aj so zákazkami.

4. Prokuratúra dostane dôkazy

Informácie o pôsobnosti Mariána Moravčíka ako zástupcu rôznych firiem však môžu byť dôležitým podkladom pre prokuratúru.

V momente, ak sa preukáže, že v skutočnosti požičal Váhostav sám sebe, ale to nepriznal, prichádza do úvahy množstvo trestných činov s väzobnou sadzbou aj 15 rokov.

Tá sa u nás vzťahuje spravidla na manažérov firmy. V jej orgánoch pôsobí Juraj Široký starší aj jeho mladší syn a menovec.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie