Denník N

Lubyová by mohla ušetriť 40 miliónov, stačí, aby nerobila nič a objednanie internetu nechala na školy

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto – TASR

Štát objednal väčšine škôl a škôlok internet, ktorý stojí minimálne trikrát viac, ako sú trhové ceny.

Ministerka školstva Martina Lubyová pred dvoma týždňami kolegom vo vláde vysvetľovala, do akej právnej pasce sa dostal štát pri internete pre základné a stredné školy. Z jednej strany tlačí predbežné opatrenie krajského súdu, podľa ktorého nemôže štát podpísať zmluvu na nové internetové pripojenie pre školy (Edunet) s víťazom tendra Swanom. Zároveň však Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) žiada ministerstvo školstva, aby zrušilo zmluvu so Slovak Telekomom na aktuálne internetové pripojenie Infovek 2.

Ministerstvo teda buď odignoruje rozhodnutie súdu či ÚVO, alebo si školy na konci augusta vypýtajú ponuky na internet od lokálnych dodávateľov a internet si zabezpečia samy.

Ak by si školy zabezpečili internet samy a štát by im na to prispel, mohlo by ho to stáť aj 3-krát menej ako pri centrálne dodávanom internete.

V súčasnosti štát platí za jednu školu v priemere takmer 150 eur, pričom školy si môžu samy kúpiť dostatočné pripojenie na web bežne za oveľa menej ako 50 eur.

Štát a školy by tak za štyri roky ušetrili takmer 40 miliónov eur. Podľa novej zmluvy by mal štát za 4 roky centrálne zaplatiť 54 miliónov eur. Ak by len poslal každej škole každý mesiac 50 eur, vyšlo by ho to len na približne 16 miliónov.

Trikrát drahšie

Štátny internet pod názvom Infovek 2 v súčasnosti využíva 2600 škôl.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie