Denník N

Mediabriefing logoTisícky ľudí podporujú Kaliňáka a ani o tom nevedia. Web Teraz.sk má neštandardnú návštevnosť

Stránka podporujúca Roberta Kaliňáka vznikla len premenovaním stránky Strany občianskej ľavice.
Stránka podporujúca Roberta Kaliňáka vznikla len premenovaním stránky Strany občianskej ľavice.

Facebook je o trochu transparentnejší. Zvláštna návštevnosť webu Teraz.sk. Ďalšie dôležité správy o médiách.

Stránka Podporujeme Roberta Kaliňáka od minulého roku útočí na médiá, opozíciu a chráni bývalého ministra vnútra. V súčasnosti má takmer 5000 fanúšikov, väčšina z nich však podporu Kaliňákovi nelajkla. Stránka totiž vznikla ešte v roku 2014 ako fanúšikovská stránka Strany občianskej ľavice, od roku 2016 fungovala ako stránka s názvom Srdcom ľavičiar a až vlani sa prihlásila ku Kaliňákovi.

Tieto informácie sa ešte donedávna nedali spätne zistiť, od minulého týždňa však Facebook (a aj Twitter) poskytuje viac informácií o stránkach. Po novom tak vieme, kedy faceboková stránka vznikla, ako sa v čase menil jej názov a aké reklamy má momentálne zaplatené.

Facebook sľubuje, že sprístupní aj ďalšie informácie. Nedávno napríklad v Kanade testoval zobrazenie informácií o tom, koľko má stránka administrátorov a v akých krajinách sa nachádzajú. Ukázalo sa tak napríklad, že niektoré stránky podporujúce Donalda Trumpa majú správcov mimo USA.

Kaliňákovi už v minulosti na Facebooku pomáhali falošní diskutéri, „jeho“ premenovaná stránka však nie je jediná, ktorá si pomohla fanúšikmi inej značky. Pozrime sa aj na ďalšie prípady, ktoré nové nastavenia Facebooku odhalili:

  • Tlačová agentúra TASR ešte za šéfovania Jaroslava Rezníka získala viaceré facebokové stránky pubertiakov a premenila ich na kanály podporujúce portál Teraz.sk. Stránka Teraz.sk SVET vznikla zo stránky Skutočný priateľ je v dnešnej dobe vzácnosť, Teraz.sk EKONOMIKA zo stránky Odkedy máme EURO mám pocit, že míňam viac peňazí :(, Teraz ŠPORT zo Slováci na facebooku, Teraz.sk SPOLOČNOSŤ zo stránky Milujem ked je vonku krasne a teplo :) a stránka Teraz.sk OBJEKTÍVOM vznikla premenovaním stránky „Prečo ješ na mojej hodine?!“ … „A vy prečo učíte keď jem?“ :D.
  • Skupina Startitup Group má stránku Odzadu.sk, ktorá vznikla zo stránky Fit žena, Sketcher.sk je zas pokračovateľom stránky Webdesigning.sk.
  • Bádateľ.net vznikol premenovaním stránky Zdravie z prírody.
  • Sputnik Česká Republika vznikol v roku 2015 premenovaním stránky Hlas Ruska.
  • Magazín Eurorešpekt vznikol z dezinformačného webu Medzičas.sk.
  • Ľubo Huďo Fanklub sa tento rok premenoval na Zdrojj.
  • Kotlebova ĽSNS má tiež v portfóliu stránky, ktoré si osvojili zmenou názvu – stránka Keď jazdíme my sa najprv premenovala na Peter’s Photography a následne na Ľudová Strana, stránka Aj tak ma Trenčín NAJKRAJŠÍ Hrad :) dnes funguje pod názvom Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Trenčiansky kraj. Stránka ‡ Verní sebe, Svorne napred ‡ sa ešte v roku 2013 volala Naše Slovensko si nedáme a cigánov vyhnáme.

Ak bude Facebook spúšťať ďalšie podobné nástroje transparentnosti, bude jednoduchšie odhaľovať nekalé aktivity na sociálnej sieti. Ak chcete mať o týchto možnostiach prehľad, prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing, kde ich každý týždeň monitorujeme.

Tip: Zoznam všetkých stránok, ktoré máte na Facebooku lajknuté, si môžete pozrieť tu. Jednoducho si tak môžete overiť, či nie ste fanúšikom niečoho, čo zmenilo názov a zameranie.


Cestovné poriadky a zahraničie pomáhajú niektorým médiám

Analýza návštevnosti slovenských webov od Radoslava Augustína

Strojcami najväčších pohybov na slovenskom internete sú historicky prekonané produkty – weby s

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie