Denník N

Aký ťažký je život seniorov: dôchodca si postavil stan, nevedel už vydržať v zariadení

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Život seniorov v zariadeniach sa odohráva mimo záujmu štátnych orgánov, hovorí odborníčka na sociálnu starostlivosť Lýdia Brichtová. Takýto prístup vysvetľuje aj prípad zariadenia v Bratislave, ktoré zatvorili s podozrením, že seniorov opakovane predávkovali liekmi.

Zariadenie pre seniorov IRIS v Bratislave na Heydukovej ulici po razii zatvorili a dvaja zamestnanci skončili vo väzbe. Sú podozriví, že seniorom podávali lieky, ktoré ich utlmovali, niektoré prípady mohli mať aj smrteľné následky. Lieky im dával vyučený kuchár, ktorý sa vydával za lekára. Zariadenie hneď zrušili, seniorov umiestnili v rôznych iných zariadeniach, hovorí odborníčka na sociálnu starostlivosť Lýdia Brichtová.

Žijú slovenskí seniori v zariadeniach dôstojne?

V niektorých zariadeniach sa zabezpečujú len základné životné potreby – bývanie, strava, hygiena, ale ďalej už s klientom nepracujú. Nerobia aktivity, terapie.

Existujú zariadenia, ktoré neposkytnú ani ten základ, napríklad neprebaľujú klientov tak často, ako treba, alebo ich nenakŕmia?

To sa deje veľmi výnimočne. Drvivá väčšina podľa mňa základné veci poskytuje. Ale potom máte zariadenie, kde už nerobia nič navyše, napríklad tam nájdete ľudí, ktorí neboli 30 rokov von zo zariadenia, pretože ich nik nevezme von. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím robila monitoringy a na jednej konferencii povedala, že v mnohých zariadeniach sociálnych služieb sú horšie podmienky ako vo väzniciach, ktoré tiež navštevuje.

V čom?

Od nedostatku súkromia až po to, v akých priestoroch ľudia bývajú, nedodržiavajú sa tam ľudské práva. Vezmú vám preukazy, nemôžete rozhodovať o tom, čo budete robiť. Do izby idete len vtedy, keď vám to dovolia.

Zariadenie IRIS na Heydukovej funguje od roku 2015. Ministerstvo práce, ktoré tam posielalo peniaze, reaguje, že podávanie liekov nekontroluje. Ako funguje kontrola v takýchto zariadeniach?

Na Slovensku máme osobitný orgán – Dohľad nad poskytovaním sociálnych služieb a ten by mal kontrolovať aj dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd. To, čo sa dialo na Heydukovej, do tejto oblasti určite patrilo. Nemôže niekto ohrozovať vašu bezpečnosť alebo zneužívať vašu situáciu. Ale v roku 2016, čo je posledný zverejnený údaj, urobil tento orgán 16 dohľadov. Ide o desaťtisíce ľudí, ktoré tieto služby využívajú, lebo v tom sú všetky druhy služieb – krízová intervencia, služby na podporu rodiny a detí, pre ľudí s postihnutím aj seniorov. Na 16 kontrolách nezistíte nič.

Kto by mal kontrolovať podávanie liekov?

Pri podávaní liekov máme rezortizmus. Jedno je poskytovanie sociálnych služieb a druhé je ošetrovateľstvo, ktoré by mal kontrolovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Preto aj ministerstvo práce odpovedá, že to nie je v ich kompetencii.

Foto – TASR

Lýdia Brichtová (65)

Absolventka práva, má aj vysokoškolské vzdelanie III. stupňa v odbore sociálna práca. Takmer 25 rokov pôsobí v problematike sociálnej ochrany pre znevýhodnené skupiny so zameraním na koncepčnú a legislatívnu činnosť. Patrí k štatutárom a hovorcom SocioFóra – nezávislej platformy poskytovateľov sociálnych služieb, spolupracuje aj s inými mimovládnymi organizáciami v sociálnej oblasti. Je poradkyňou podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS), pracovala na ministerstve práce, spolupracovala na programe kandidáta na primátora Matúša Valla Plán Bratislava.

Zlyhali pri zariadení IRIS na Heydukovej kontrolné orgány?

Áno. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou jednoznačne. Museli tam byť zistené

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie