Denník N

O čo ide Trumpovi, keď uráža Merkelovú za plynovod Nord Stream, a ako veľmi to ovplyvní Slovensko

Foto – TASR
Foto – TASR

Donald Trump má plyn, s ktorým sa snaží presadiť na európskom trhu, vysvetľuje odborník na energetiku Karel Hirman diplomatickú debatu, ktorá sa rozbehla okolo ruského plánu rozšíriť plynovod do Nemecka.

Karel Hirman je dlhoročný expert na energetiku. Ako poradca ukrajinskej vlády vidí, ako rusko-ukrajinské spory súvisia s rozšírením plynovodu z Ruska do Nemecka, aj ako sa to týka nás. V rozhovore vysvetľuje: 

    • prečo Donald Trump odkázal Angele Merkelovej, že Nemecko je vzhľadom na svoju závislosť od ruského plynu „zajatcom“ Moskvy,
    • či slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič alebo prezident Andrej Kiska robia dobre, keď sa prikláňajú na Trumpovu stranu,
    • čo sa stane, ak Rusi rozšíria plynovod Nord Stream do Nemecka, 
    • a že kým sa všetci hádajú, Ukrajinci dohodujú s Rusmi novú tranzitnú zmluvu. 

Trump na samite NATO zaútočil na Angelu Merkelovú, že Nemecko je pod totálnou kontrolou Ruska. Prekáža mu plánovaný plynovod z Ruska cez Baltské more do Nemecka.

Trump má v tomto do istej miery pravdu. Ak majú Európania problém s Ruskom, je nelogické stavať nové plynovody. Aktuálne ani nie sú potrebné, pretože tranzitná trasa cez Ukrajinu a Slovensko nie je vyťažená.

V hlavnej rúre popod Slovensko je voľná kapacita, ale Rusi plánujú novú rúru, ktorá obíde Ukrajinu a umožní hlavnú rúru vypnúť.

Áno, na hlavnej plynovodnej trase cez Slovensko je voľná kapacita. Preto Nord Stream 2 (rozšírenie jestvujúceho plynovodu Nord Stream z Ruska do Nemecka o dve nové potrubia s kapacitou 55 mld. m3 ročne – pozn. red.) nie je nevyhnutne na programe dňa. Naopak, podporujú sa tým vzťahy medzi Európou a Putinom, hoci Európania by ten plynovod museli tak či tak zaplatiť v cenách plynu.

Zdroj – Wikipédia

Prečo útočí Trump na Merkelovú práve teraz? Debata o Nord Streame sa vedie roky. Merkelová nejako zmenila názor?

Ona nikdy nebola proti tomuto plynovodu. Snažila sa zaujať neutrálnu pozíciu, ale nikdy ten projekt neblokovala. Vo finále vždy opakovala, že je to komerčný projekt.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie