Denník N

Čižnár: Prípadov podvodov s agrodotáciami bude pribúdať, nejde len o východ

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto - TASR
Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zopakoval svoju ostrú kritiku systému poľnohospodárskych dotácií. Kontrolu nad vyšetrovaním východoslovenských prípadov dal prokurátorom v Trenčíne.

Generálna prokuratúra našla chybný postup pri 10 z 36 spisov, ktoré sa týkali trestných oznámení farmárov z východného Slovenska. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára je to veľmi veľa.

Hoci Čižnár v pondelok hovoril o prípadoch z východného Slovenska, na ktoré upozornil reportážou Andrej Bán z Denníka N, problém je rozsiahlejší. Generálny prokurátor je presvedčený, že čoskoro im pribudnú spisy aj z iných krajov Slovenska. „Budú chodiť ďalšie spisy a my ich zase budeme skúmať,“ povedal a dodal: „Radšej si povedať pravdu ako sa tváriť, že všetko je v poriadku. Lebo nič nie je v poriadku.“

V prípadoch, kde generálna prokuratúra našla chyby, dala pokyn na začatie trestného stíhania. Stalo sa tak v deviatich prípadoch, kde trestné stíhanie predtým vyšetrovateľ zastavil alebo odmietol. Dôvody na takéto rozhodnutia, ktoré odobril aj prokurátor, boli rôzne a podľa Čižnára často až „nepochopiteľné“.

Väčšina spisov sa týkala okresnej prokuratúry v Michalovciach, niektoré sú z Košíc I a Košíc-okolia.

Ak by išli do hĺbky, našli by problém s dotáciami

Čižnár pred novinármi hovoril o tom, ako prokurátori odflákli svoju prácu. Priznal, že ak by sa spisom venovali hlbšie, tak by museli prísť na podstatu problémov farmárov, ktorí prišli podávať trestné oznámenia. Tie sa týkali napríklad nebezpečného vyhrážania. No za tým boli dotácie, a to podľa Čižnára

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie