Denník N

Boli sme si pozrieť piliere budúceho mosta cez Dunaj. Vodáci sa ich obávajú, Španieli ich obhajujú

Zdroj: obchvatbratislavy.sk
Zdroj: obchvatbratislavy.sk

Bude to vyzerať ako akýsi pavúk a ťahať topiacich sa pod vodu, komentujú vodáci dizajn pilierov popod budúci dunajský most. Vodohospodári ich odporúčali stavať v štýle mosta Lafranconi. Španieli opakujú, že všetky štandardy spĺňajú.

Vodáci sa po Dunaji opatrne plavia ku konštrukciám na budúce piliere veľkého mosta cez Dunaj. Budú dva a budú držať hlavný most cez Dunaj, ktorý podobne ako ďalšie časti bratislavského obchvatu D4 stavia španielsky dodávateľ obrej stavby (Cintra).

„Pozrite sa, nič nerobím, a ťahá ma to dovnútra,“ hlási uprostred Dunaja šéf Asociácie bratislavských vodáckych klubov Vladimír Mišík. Vysvetľuje, čo sa deje, keď do toku Dunaja umiestnite prekážku.

Mišíka vťahuje do jej stredu jedna z konštrukcií budúcich pilierov, ku ktorej sa priblížil. Ako pri iných prekážkach, aj tu vznikajú víry. Vidno ich voľným okom. Mišík sa vďaka nim plaví proti prúdu bez toho, aby pádloval.

„A to je dnes Dunaj mimoriadne pokojný,“ hovoria vodáci. Vietor nefúka, a na Dunaji vidno okrem stavebných mechanizmov pri druhom pilieri už len jeden rybársky čln. 

Piliere budú mohutné, naznačujú to už konštrukcie. Vodákov znepokojujú odvtedy, čo španielsky dodávateľ obchvatu Bratislavy prekreslil ich dizajn. Oproti pôvodným plánom ich posunul k sebe, viac k stredu Dunaja. A hlavne, nepôjde o klasické jednoliate piliere, ako ich poznáme z iných mostov v tejto časti Dunaja, hovorí Mišík. 

„Bude to vyzerať ako akýsi obrovský pavúk

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchvat Bratislavy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie