Denník N

Rašiho úrad si schválil IT projekt, ktorý je viac utajený ako stíhačky SNS

Foto - TASR
Foto – TASR

Rašiho úrad aj napriek kritike schválil štyri IT projekty za viac ako 100 miliónov eur. Najviac kritizovaný je projekt týkajúci sa kybernetickej bezpečnosti, štát väčšinu vecí pri ňom utajil.

Úrad podpredsedu vlády Richarda Rašiho schválil koncom minulého týždňa štyri veľké IT projekty za výrazne viac ako 100 miliónov eur, hoci mnoho odborníkov k nim má už niekoľko mesiacov vážne a konkrétne výhrady.

Zvlášť kritizovaný je projekt riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti, zjednodušene, ochrany štátu proti hackerským útokom alebo počítačovým vírusom, ktorý chystá Rašiho úrad (ÚPVII). Pri ňom nie je ani jasné, čo ide úrad nakupovať. Kritici pripomínajú, že úrad podpredsedu vlády pritom riadi informatizáciu a mal by ísť príkladom.

Okrem toho sú blízko tendrom aj tri projekty ministerstva vnútra, ktoré majú zlepšiť IT prostredie úradníkov a zjednodušiť správne a priestupkové konanie. Ľubor Illek zo Slovensko.Digital však hovorí, že ministerstvo vnútra poriadne nenaplánovalo, ako to pomôže celej verejnej správe a naplánovalo si to iba pre seba.

Štúdie týchto štyroch veľkých IT projektov pred pár dňami schválil takzvaný riadiaci výbor eurofondov, čo v praxi znamená, že sa môžu začať tendre.

Šéfom riadiaceho výboru je Richard Raši, členmi sú okrem jeho podriadených aj úradníci z ďalších ministerstiev, zástupca ZMOS-u aj združenia IT firiem IT Asociácia Slovenska (ITAS).

„Projekty sú stále predražené a úradníkom stačí vysvetlenie, že ceny boli vyrátané ako expertné odhady,“ hovoria IT-čkári zo Slovensko.Digital, najhlasnejší kritici projektov.

U Rašiho skoro všetko utajili

Najviac pochybností sa spája s kyberprojektom Rašiho úradu,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie