Denník N

Penta a J&T Real Estate varujú pred rastom cien bytov, ak prejde Kažimírov návrh o nájomných bytoch v novostavbách

Pokračovanie Eurovea II aj s vežou nad 160 metrov. Vizualizácia – J&T Real Estate
Pokračovanie Eurovea II aj s vežou nad 160 metrov. Vizualizácia – J&T Real Estate

Minister financií chce viac nájomných bytov na Slovensku. Jeho prvý návrh, aby v každej novostavbe bola desatina bytov určených na nájom, veľkú podporu nemá.

Ministerstvo financií na jar prekvapilo developerov návrhom, aby časť bytov v novostavbách boli nájomné byty. Naznačilo, že by išlo o 5 až 10 percent bytov, pričom výšku nájomného v nich by určilo mesto.

Ministerstvo dáva za príklad Viedeň, Londýn a New York, kde to funguje na podobných princípoch.

Nápad prikázať developerom, aby časť bytov automaticky prenajímali, však nemal dobrý ohlas. Developeri J&T Real Estate a Penta varujú, že by to zvýšilo cenu ostatných bytov určených na predaj.

No nielen oni. „Viete, čo sa stane. Keď developer musí vyčleniť časť nájomných bytov, prerobí na tom a premietne to do cien ostatných bytov,“ hovorí ekonóm SAV Vladimír Baláž.

Minister financií Peter Kažimír (Smer) chce podiel nájomných bytov na Slovensku zvýšiť. Tvrdí, že by mohli aspoň časť obyvateľstva presvedčiť, aby sa presťahovali za prácou. No môžu to byť aj štartovacie byty pre mladých, ktorí idú do svojej prvej práce.

Zatiaľ však ministerstvo nepovedalo, či pracuje aj s inými alternatívami, kto by mal stavať nájomné byty a za akých podmienok. „Prebiehajú rokovania, preto je predčasné sa k tejto téme bližšie vyjadrovať,“ reagovalo.

Byty sa u nás kupujú, málo prenajímajú

Kažimír

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie